Erişilebilirlik

Nobel Ekonomi Ödülünü İki Amerikalı Kazandı


2009 Nobel Ekonomi Ödülü iki Amerikalı profesöre verildi. İndiana Üniversitesi’nden Elinor Ostrom ve California Üniversitesi’nden Oliver Williamson örgütsel ekonomiyle ilgili çalışmaları sayesinde aldıkları 1 milyar 400 milyon dolarlık ödülü paylaşacak.

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, ekonomi dalında Alfred Nobel anısına verdiği 2009 İsveç Riksbank ödülüne Elinor Ostrom ve Oliver Williamson’ı layık gördü. Akademi, Profesör Ostrom’u ekonomik yönetim alanındaki çalışmaları nedeniyle ödüle layık buldu. Açıklamada Ostrom’un çalışmasının kamu mallarının başarılı bir şekilde idare edilebileceğini gösterdiği belirtildi. Ostrom Nobel tarihinde ekonomi dalında ödül kazanan ilk kadın oluyor. İndiana Üniversitesi’nde bir konferansta konuşan Ostrom ödülün kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi. Ostrom şöyle konuştu: “Yeni bir çağa girdik ve artık kadınlar da bilim alanındaki çalışmalarıyla takdir görüyor. Bu ödülü ilk alan kadın olmaktan gurur duyuyorum ve inanıyorum ki son kadın ben olmayacağım.” Ostrom kendi hakkı olan parayı çalışmalarını devam ettirecek bir vakıf kurmak için harcayacağını açıkladı.

California Üniversitesi’nden Profesör Williamson ise Nobel ödülünü kurumların nasıl kurulup geliştiği üzerinde yaptığı çalışmalarla aldı. Williamson’ın teorisi büyük şirketlerin yeterlilik gösterdikleri için var olduklarını ileri sürüyor. Akademi iki profesörün de çalışmalarının grup ödemeleri ve idari yetkinin şirketlerde nasıl kullanıldığına ışık tuttuğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG