Erişilebilirlik

BM Denetçileri İran'da İncelemelere Başlıyor


Birleşmiş Milletler nükleer denetçileri İran'da incelemelere başlıyor. İran'daki uranyum zenginleştirme tesislerinden birini inceleyecek olan BM yetkilileri üç günlük ziyaretlerine başlıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi yetkilileri yarın Kum yakınındaki nükleer tesisi ziyaret edecek.

İran Kum kentinde tesis inşa ettiğini yeni kabul etti. İran Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Ali Ekber Salehi nükleer denetçilerin İran'a gelmesine izin vererek "iyi niyet" gösterdiklerini açıkladı. Salehi nükleer programının sivil amaçlı olduğu konusunda dünyaya güvence vermek istediklerini de kaydetti.

Uluslararası toplum İran'ın kullanımı için Rusya'nın uranyum zengineştirmesini teklif etmişti. İranlı yetkililer bu teklifi halen değerlendiriyor. Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi tarafından hazırlanan ve Rusya, Fransa ve Amerika tarafından desteklenen plan, İran'ın zenginleştirilmiş uranyumu silah olarak kullanmasını önleyecek.

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Temsilcisi Ali Aşgar Sultaniye, Tahran’ın planı incelemeye devam etiğini ve Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı Muhammed El Baradey’e haftaya yanıt vereceklerini açıkladı.

İran, daha önce Uluslararası Atom Enerji Dairesi tarafından hazırlanan uranyum zenginleştirme önerisini reddederek kendi karşı önerisini sunmuştu. İranlı yetkililer önerilerinin de uluslararası toplum tarafından incelenmesini istedi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani batılı devletlerin kendilerini kandırmaya çalıştıklarını ileri sürdü.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesiyle Almanya ay sonunda İran'la müzakerelere devam edecek.

XS
SM
MD
LG