Erişilebilirlik

Washington’da Güneş Maratonu Yarışması Bitti


Amerika’da her yıl düzenlenen Güneş Maratonu yarışması Washington’da büyük ilgi topladı. Bu yıl maratona 20 üniversitenin takımları katıldı. Yarışma boyunca her üniversite, öğrencilerinin inşa ettiği güneş enerjisiyle çalışan evi sergiledi.

Maratonun açılış töreninde bazı evlerin inşası hala devam ediyordu. Yarışmaya Amerika, Kanada, İspanya ve Almanya’dan üniversite takımları katıldı. Öğrencilerin amacı yeşil teknolojideki son yenilikleri tanıtmaktı. Yarışma sonunda en güzel, en fazla enerji tasarrufu sağlayan ev ödüllendirildi ve yarışmayı bu yıl da Almanya kazandı. Amerika Enerji Bakanı Steven Chu’nun törende yaptığı konuşma öğrencilerin yanısıra enerji tüketicilerini de hedef aldı. Chu şöyle konuştu: “Amerika’da enerjinin yüzde 40’ı binalarda kullanılan elektriğe gidiyor. Öteki ülkelerde de bu oran aşağı yukarı aynı. Bu da büyük bir israf.”

Yarışmaya katılan 20 ekip 2 yıl önce belirlendi. İspanya Takımı, Siyah ve Beyaz Ev adlı projesini tanıttı. Bu evin çatısındaki güneş panelleri gün içinde güneş ışığından yararlanacak şekilde eğim alıyor. Paneller rahat hareket etmeleri için piramit benzeri yapının üzerine oturtulmuş. Takımın lideri Profesör Giuseppe Adell şöyle konuşuyor: “Çatının hareket etmesini hava basıncı ile çalışan motor sağlıyor. Paneller gün boyunca güneşe göre dönüyor.” Adell, evin yüzeyindeki dikey panellerin el yordamıyla güneşin hareketleriyle yön değiştirebileceğini ve böylelikle enerji tasarrufu sağlanacağını söylüyor.

Yarışmaya Cornell Üniversitesi de üçüncü kez katıldı. Üniversitenin takımı 150 öğrenciden oluşuyor. Projeleri silindir şeklinde bir ev. Takım lideri Chris Werner şöyle konuşuyor: “Ev tamamen güneş enerjisiyle çalışıyor. Sıcak su ve ısıtma sistemi güneş ısınının içinden geçtiği tüpler sayesinde sağlanıyor. Çatıda da 40 voltluk güneş panelleri var. Ev için tüm enerji burada hazır.”

Werner güneş panellerinin ihtiyaçtan daha fazla enerji üretmesini beklediklerini söylüyor. Güneş Maratonuna katılan projeler, uzmanlar tarafından mimari, mühendislik, rahatlık ve pazarlama kriterlerini göz önüne alınarak değerlendirildi ve Almanya birinciliği kazandı.


XS
SM
MD
LG