Erişilebilirlik

NASA Ay’da Su Arama Çalışmalarına Hız Verdi


NASA, LCross Misyonu çerçevesinde Ay’ın güney kutbundaki kratere önce bir roket, daha sonra da bir uzay aracı fırlattı. Misyonun ana amacı, Ay’ın kutuplarında su bulunduğunu doğrulamak. Daha önceki araştırmaların çoğu, Ay’ın ekvatoru üzerine yoğunlaşmıştı.

Dört ay önce uzaya fırlatılan Centaur roketi ve LCross uzay aracı, proje müdürü Dan Andrews’ün tam istediği gibi Ay’a isabet etti. Misyonun amacı, Ay’da su bulunduğunu doğrulamak. Animasyonlarda gösterildiği gibi uzmanlar çarpmanın etkisiyle Ay’ın yüzeyinden büyük bir toz ve bulut kütlesi kalkmasını bekliyordu. Ancak uyduların çarpmadan önce dünyaya gönderdiği fotoğraflarda parça tesbiti yapmak oldukça zordu.

Misyonun baş araştırmacısı Anthony Colaprete, “toz bulutu olup olmadığını anlamak için erken” diyor. Bulut yoksa bu ne anlama geliyor? Colaprete şöyle konuşuyor: “Ortaya çıkan bulutun içinde bulmayı umduğumuz bazı şeyleri kaybederiz. Bu kadar toz görüyoruz. Kraterden ne kadar bulut çıktığını az da olsa tahmin ederiz.” Colaprete ekibinin, Ay’ın güney kutbunda bulunan ve sürekli karanlıkta kalan Cabeus Krateri’ne odaklandığını söylüyor.
Ay’da su varsa, bu kraterde donmuş halde bulunması mümkün. Fotoğraflar belirleyici olmasa da uzay aracındaki aygıtlar, Dünya’daki gözlemciler ve Hubble Teleskobu, bilgi toplamayı başardı. Ay’da su olup olmadığının belirlenmesi iki ay sürebilir. “Yaşam, sürprizlerle dolu. Hatalı bir açıklama yapmak istemiyoruz,” diyen Colaprete şöyle devam ediyor: “Ay’da herşeye bakıyoruz. Daha önce hiç araştırmadığımız alanlara giriyoruz. En çok da hidrojenin kaynağının ne olduğuyla ilgileniyoruz.”

Uzmanlar, Ay’da hidrojen olduğunu daha önce keşfetmişti. Bu misyon sayesinde Ay’daki hidrojenin kaynağının su, mineraller, hatta organik bir madde olup olmadığı inceleniyor. Uzmanlar, elde edilen verilerin, Ay’da üs kurmaya, buradan da Mars’a insanlı misyonlar gerçekleştirmeye yarayacağını umuyor.


XS
SM
MD
LG