Erişilebilirlik

Almanya'da Koalisyon Uzlaştı


Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti arasında devam eden koalisyon görüşmeleri sonra erdi. Hükümetin bu hafta içinde oluşması bekleniyor.

27 Eylül’de yapılan seçimlerden oy kaybına rağmen en güçlü olarak çıkan Birlik Partileri ile seçimde büyük patlama yapan liberal FDP arasındaki görüşmeler rekor bir hızla sonuca ulaştı.

Koalisyonun bir an önce iktidara gelmesi hedefini hemen seçimden sonra ilan eden taraflar, üç haftalık görüşmelerden sonra tüm konularda anlaştılar.

Görüşmelere katılan taraflardan sızan haberlere göre, seçimden güçlenerek çıkan liberallerin birçok alanda politika değişiklikleri yapılması yönündeki talepleri ve israrcı tutumları, karşılıklı müzakerelerin ‘beklenenden daha zor geçmesine’ neden oldu. Nitekim partiler, görüşmelerin son aşamasında, daha önceden FDP’nin tavrı nedeni ile anlaşmazlık yaşadıkları vergi ve finans politikaları üzerinde de uzlaşma sağlayabildiler.

Almanya’daki Türkleri yakından ilgilendiren sosyal politikalar alanında önemli değişiklikler yapılacak İşsizlik parası alanların durumları iyileştirilecek, işsizlere İş Bulma Kurumları tarafından önce tasarruflarının harcanması baskısı yapılamayacak, aynı şekilde işsizlik parası almak isteyenlerin, emlaklarını satma zorunluluğu da kaldırılacak. Buna karşılık işten çıkarılmalar kolaylaştırılacak. Uyum alanında ise ülkede yaşayan göçmenlerin toplumsal hayata katılımının sağlanması amacıyla belirli aralıklarla denetimin düzenlenecek. Yeni gelen göçmenlerle bir anlaşma yapmayı hedefleyen yeni hükümet başarılı uyumu beş yılda vatandaşlıkla ödüllendirecek.

Dış politika konusunda ise taraflar FDP’nin baskısı sonucu Türkiye’ye ‘imtiyazlı ortaklık’ teklifinde bulunmayacaklar, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde ‘ahde vefa’ ilkesine bağlı kalınacak. Hıristiyan Birlik Partisi Türk Forumu sözcüsü Bülent Arslan, gelecek dört yıllık iktidarda uygulayacakları siyasetin karşılıklı uzlaşı bazında başarılı olacağı görüşünde.

Federal Meclis ise toplam 622 üyenin katılımı ile ilk oturumunu Pazartesi yapacak. Mecliste beş Türkiye kökenli milletvekili de yer alıyor. Çarşamba günü ise Angela Merkel’in yeni meclis tarafından Başbakan seçilerek göreve başlaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG