Erişilebilirlik

İran BM Planına Gelecek Hafta Yanıt Verecek


İran, BM’in uranyum planına gelecek hafta yanıt vereceğini bildirdi. İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Temsilcisi Ali Aşgar Sultaniye, Tahran’ın planı incelemeye devam etiğini ve Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı Muhammed El Baradey’e haftaya yanıt vereceğini açıkladı.

El Baradey planın İran tarafından kabulü için bugüne kadar süre tanımıştı. Daire tarafından hazırlanan ve Amerika, Fransa ve Rusya tarafından desteklenen plan, İran’ın elindeki düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stoklarını nükleer yakıta dönüştürmek için dış ülkelere göndermesini öngörüyordu.

İran Atom Enerji Dairesi'nden yapılan açıklamada, planın olumlu bir yaklaşımla ele alındığı ve gelecek hafta ortasında yanıt verileceği belirtildi.

İran, daha önce Uluslararası Atom Enerji Dairesi tarafından hazırlanan uranyum zenginleştirme önerisini reddederek kendi karşı önerisini sunmuştu.

İran televizyonuna göre Tahran hükümeti, uranyumunu zenginleştirmek için başka ülkelere vermeyeceğini bunun yerine dışardan nükleer reaktör yakıtı satın alacağını açıklamıştı. Haberde İran’ın BM Güvenlik Konseyi üyelerinden önerisine olumlu ve yapıcı bir karşılık beklediği de belirtilmişti.

XS
SM
MD
LG