Erişilebilirlik

22 Ekim Amerikan Basınından Özetler


USA Today Taleban’ın, El Kaide’den farklı olarak, içinde değişik gruplar barındırdığını kaydediyor. Gazete, bu noktadan hareketle Afganistan’da izlenecek strateji için şu önerilerde bulunuyor:

“El Kaide ve Taleban’ı birbirinden ayrı tehditler olarak görmek gerçekçi değildir. Eldeki veriler El Kaide ile Taleban’ın önemli bir kısmının birbirinden ayrılamaz biçimde iç içe geçtiğini gösteriyor. Eğer aşırı unsurlar Amerika’nın ve NATO’nun çekilmeye kararlı olduğunu düşünmeye başlarsa, psikolojik üstünlük de onlara geçecektir. Son olarak sokaktaki insanların yaşam düzeyini ve eğitimin artıracak önlemler alınmalı ve sivillerin kayıpları azaltılmalıdır.”

Christian Science Monitor Obama’nın Afganistan, Pakistan ve Irak’ta seçimle işbaşına gelen yönetimleri güçlendirmesi gerektiğini yazıyor:

“Irak, Afganistan ve Pakistan’daki savaşlar, Amerikan Başkanlarını şaşırtacak biçimler altında sürüyor. Ancak her üç ülkede de Obama’yı asıl yoran konu, savaşın askeri boyutu değil. Obama, bu üç ülkenin de siyasi liderlerine demokratik boşlukları doldurmaları konusunda yardım ediyor. İç politika gündeminin böylesine yoğun olduğu bir dönemde, dış politikada da böyle görevler üstlenmek bir başkan için çok zordur. Ancak Obama’nın bu ülkelerdeki yönetimleri güçlendirme konusundaki becerisi ve kararlılığı, söz konusu ülkelerin istikrarı açısından büyük önem taşıyor. Bu üç ülkede bir bölünme yaşanmaması ve genç demokrasilerin yok edilmemesi için Obama’ya büyük bir görev düşüyor.”

Los Angeles Times Irak’ta 14 sivilin öldürülmesi olayından dolayı Blackwater adlı özel güvenlik firması hakkında açılan davada gizlilik kararı alınmasını eleştiriyor. Gazete, kararı haksız ve gereksiz buluyor:

“Amerika’nın Irak’taki varlığını ilgilendiren bir dava doğal olarak kamuoyunun da ilgisini çekiyor. Ancak davayı izlemek veya davada yaşananları basından takip etmek için boşuna zahmete girmeyin. Çünkü yargıç Ricardo Urbina duruşmaların medyaya ve kamuoyuna kapalı olarak sürdürülmesini kararlaştırdı. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin olağanüstü durumlar dışında duruşmaların halka açık yapılması yönündeki kararıyla çelişiyor. Bir yargıcın verdiği yanlış bir karardan dönmesi, zayıflık olarak algılanmamalıdır. Yargıç Urbina da, verdiği gizlilik kararını tekrar gözden geçirmelidir.”

New York Times gazetesi alkollü araç kullanmaktan mahkûm olanların otomobillerine, bu suçu tekrarlamalarını önleyecek bir cihaz takılmasını destekliyor. Gazete bu yöntemin ehliyete el konmasından daha etkili olacağını savunuyor:

“Ehliyetlerine el konulan alkollü sürücülerin üçte ikisi otomobil kullanmaya devam ediyor. Halen 11 eyalet, ilk kez yakalananlar da dâhil olmak üzere alkollü araç kullananların belirli bir süre bu cihazı otomobillerine takmalarını zorunlu hale getirmiş durumda. Bu sayede New Mexico’da alkollü araç kullanımı yüzde 65 oranında azaldı. Alkollü araç kullanımından kaynaklanan ölüm vakaları da yüzde 35 geriledi. California’nın bu uygulamayı genişletme kararı New York gibi eyaletlere de örnek olmalıdır. Kongre, federal otoyollar için tahsis edilecek ödeneği onaylarken, bütün alkollü sürücülerin bu cihazı takmasını da zorunlu hale getirmelidir.”

XS
SM
MD
LG