Erişilebilirlik

Senato'ya Ermeni Tasarısı Sunuldu


1915 Ermeni tehcirinin soykırım olarak nitelenmesi çağrısında bulunan yeni bir tasarı Senato’ya sunuldu.

Demokrat Partili New jersey Senatörü Robert Menendez ve Cumhuriyetçi Partili Nevada Senatörü John Ensign tarafından kaleme alınan tasarıda “1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesi ve Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımına ilişkin duyarlılığı yansıtması” isteniyor.

252 sayılı tasarının bir benzeri Mart ayında Temsilciler Meclisi’ne de sunulmuştu. Ancak Başkan Barack Obama’nın Türkiye – Ermenistan ilişkilerindeki gelişmelere dikkati çekerek 24 Nisan’da yaptığı açıklamada “soykırım” sözcüğünü kullanmaması bu tasarının kabul edileceği yönündeki beklentileri azalttı.

Obama yönetimi Türkiye’yle Ermenistan ilişkilerinin gelişmesine zarar verecek açıklamalardan veya girişimlerden kaçınılması gerektiğini savunuyor. Türkiye’yle Ermenistan arasında imzalanan ve diplomatik ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi yönündeki protokollere karşı çıkan Ermeni lobisi ise önceliklerini “soykırımı tanıtma” konusuna veriyor.

İkili ilişkilerin geliştiği bir dönemde bu tür tasarıların yol alması şimdilik beklenmiyor. Ancak gözler yine de Obama yönetiminde ve iktidardaki Demokrat Parti liderlerinde olacak.

252 sayılı tasarının Senato’ya sunulması bir başka gerçeğe de işaret ediyor: Türkiye’yle Ermenistan arasında diplomatik ilişkiler kurulsa da, Türkiye, Amerikan dış politikası açısından stratejik önemini korumaya devam etse de Ermeni diasporası farklı sahnelerde 1915 olaylarının soykırım olarak tanınması girişimlerini sürdürecek.


XS
SM
MD
LG