Erişilebilirlik

Ekonomik Kriz Türkiye'ye Giden Alman Turisti Etkilemedi


Turizm sektörünün ekonomik krizden nasıl etkileceği yıl boyunca merak edilen konulardan biri oldu. Yurtdışından gelen turistlerden büyük gelir elde eden Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın kısa bir süre önce yaptığı açıklamaya göre, bu yıl geçen yılın ortalamasını tutturdu. Günay’a göre kriz aşılırsa 2010'da Türkiye'ye gelen turist sayısı 30 milyonu bulacak. Türkiye’de tatillerini geçirenlerin başında Almanlar geliyor.

Yılda 45 milyon kişinin yurt dışına çıktığı Almanya’da, tatil yapmak en önemli ihtiyaç ve statü göstergelerinden biri. Genellikle sıcak sularda yüzmeyi, kumlara uzanmayı ve Akdeniz mutfağını tatmayı seven Alman turistlerin son yıllardaki gözde tatil hedefi ise Türkiye. Turizm sektörü geride kalan yaz aylarına ekonomik kriz nedeniyle korku ile bakıyordu. Ancak Türkiye’nin yıllardır değişmeyen ana pazarı Almanya’da yaz sezonunun bilançosu beklenenin tersine olumlu çıktı. Yapılan değerlendirmeye göre, Türkiye’ye giden turist sayısı çok az bir oranda da azalma yaşarken, buna karşın İspanya büyük oranda geriledi. Alman pazarında Türkiye ile birlikte son yıllarda yükselen ülkeler arasında gösterilen Mısır ise yavaşlama kaydetti. Aynı şekilde Yunanistan'a yönelik talep azalırken, Dominik Cumhuriyeti, İtalya ve Tunus’a ilginin yükseldiği gözlemlendi. Almanya Turizm Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre, 2009’un yaz sezonu döneminde Temmuz ayı sonuna kadar Türkiye’ye giden Alman turist sayısı 2 milyon 462 bin olarak saptandı. Bu geçen yılın aynı dönemine kıyasla sadece 27 bin kişilik bir azalma olarak tanımlanıyor.

Alman turistlerin Türkiye'ye ilgisinin ekonomik krize rağmen Temmuz ayı sonuna kadar azalmadığını belirten uzmanlar, Almanya’daki okulların bu yıl erken açılması nedeniyle Ağustos ve Eylül aylarında ise Almanya'dan Türkiye’ye giden turist sayısında yüzde 5 düşüş yaşandığını söylüyorlar. Berlin’de Almanlara yönelik paket turlar satan bir turizm firmasının sahibi olan Bahattin Kaya, Türkiye’nin Alman turistlere İspanya, Yunanistan ve İtalya'ya göre hem daha cazip, hem de daha güvenli geldiğini, o yüzden satışların ekonomik krize rağmen aynı düzeyde kaldığını anlatıyor.

Eldeki verilere göre, Almanlar bu yılki tatillerinde kişi başı ortalama 1143 Euro harcadı. Almanya’dan Türkiye’ye giden Türk göçmen turistlerin sayısı ve yaptıkları harcamalar ise, bu sektörde hizmet veren Battal Akdağ’a göre azalma yaşadı.

Bu arada yaklaşık 3 milyon Türk nüfusuna ev sahipliği yapan Almanya, Türk ailelerini turist olarak ülkede tutabilmek için kolları sıvadı. Alman Turizm Merkezi gelecek yaz sezonu için bu yönde çalışmalar yapılacağını ve özel programlarla Almanya’da tatili, ülkedeki Türklere daha cazip hale getirmeyi amaçladıklarını açıkladı.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG