Erişilebilirlik

İran'da Bombalı Saldırıyla İlgili Tutuklamalar


İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 42 kişinin öldüğü intihar saldırısının sorumlularının cezalandırılacağını söyledi.

Saldırı vilayetindeki Sünni ve Şii aşiret liderleriyle Devrim Muhafızları komutanları arasındaki toplantıyı hedef almıştı.

Ölenlerin 15’i yüksek rütbeli subay. İran basını, saldırıyı Cundullah adlı Sünni örgütün üstlendiğini yazıyor.

Hamaney, olayın arkasında Amerika’nın bulunduğunu ima ederken; Tümgeneral Muhammet Ali Caferi, Cundullah militanlarını Amerikan ve İngiliz istihbaratçılarının eğittiğini ileri sürdü.
Bu arada yetkililer olayla ilgili olarak üç kişinin Sistan-Belucistan ilinde tutuklandığını açıkladı. Yetkililere göre saldırıyı gerçekleştiren intihar bombacısının İranlı olduğu da belirlendi.

Tümgeneral Caferi,örgüt lideri Abdül Malik Rigi’yi teslim etmesi için Pakistan’a bir heyet gönderildiğini söyledi. İran devrim muhafızları komutanı, bombalı intihar saldırısına misillemede bulunacaklarını açıkladı

Tümgeneral Muhammed Ali Caferi de, saldırıyı düzenleyen Sünni militan grubu Amerikan ve İngiliz istihbaratçılarının eğittiğini ileri sürdü.

Caferi,örgüt lideri Abdül Malik Rigi’yi teslim etmesi için Pakistan’a bir heyet gönderildiğini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat da,Pakistan’ı bombalı intihar saldırısını düzenleyen Sünni militan grubuna karşı harekete geçmeye çağırdı.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Serdari’ye telefon eden Ahmedinejat iki ülkenin”kardeşce ilişkilere” sahip olduğunu belirtti. İran cumhurbaşkanı Serdari’den Pakistan’da saklanan terör zanlılarını hızla yakalamasını istedi.

Amerika, İngiltere ve Pakistan saldırıyı kınadı ve ilişki iddialarını yalanladı.

XS
SM
MD
LG