Erişilebilirlik

19 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal TRT’de yayınlanan Ayrılık adlı dizinin Türkiye-İsrail ilişkilerinde gerginliğe yol açtığını yazıyor. Haberde, Türkiye’nin artık İsrail’e ihtiyaç duymadığı yorumuna yer veriliyor.

"1980’li ve 90’lı yıllarda Türkiye’nin Irak’la ilişkileri kötüydü ve İran’a karşı İsrail’le ortak bir şüphe besliyordu. Aynı zamanda Kürt gerillalara karşı bir savaş yürütüyordu ve Suriye ile savaşın eşiğine gelmişti. Yunanistan’la Kıbrıs anlaşmazlığı vardı, komünist Bulgaristan ve Ermenistan Soğuk Savaş döneminden kalma düşmanlardı. Ankara, bu dönemde İsrail’in askeri malzemelerine ve istihbarat paylaşımına ihtiyaç duyuyordu. Ancak başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu sayesinde Türkiye bu sorunları çözmek ve bölge ülkeleriyle yakınlaşmak için ciddi adımlar attı. Ankara, bu ay içinde Suriye, Ermenistan ve Irak’la önemli anlaşmalar imzaladı. Dolayısıyla Türkiye’nin artık İsrail’e ihtiyacı kalmadığı yorumları yapılıyor."

Washington Post Azerbaycan’ın Los Angeles Başkonsolosu Elin Süleymanov’un bir mektubuna yer veriyor. Azeri diplomat, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolün Dağlık-Karabağ sorununu çözmediğini hatırlatıyor ve şunları yazıyor:

"Eğer Dağlık-Karabağ sorununun çözümünde somut bir ilerleme sağlanmazsa, hem Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma; hem de Güney Kafkasya’nın istikrarı daha da kırılgan hale gelecektir. Bir çözüm olmadığı sürece, yeni enerji hatları konusundaki görüşmelerden de bir sonuç alınamayacaktır. Amerika, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sorunların çözümünü hızlandırma sözünü hayata geçirerek, Güney Kafkasya’da kapsamlı bir bölgesel çözümü desteklemelidir. Bölgede kalıcı bir değişiklik sağlamanın yolu buradan geçmektedir."

USA Today Pakistan’ı terörle mücadelede üzerine düşeni yeterince yapmamakla suçluyor. Ancak gazete, terörün artık Pakistan’ı da ciddi biçimde tehdit etmeye başladığını vurguluyor.

"Terörist saldırılar, Pakistanlı yöneticilere kendilerinin de tehdit altında olduğunu hatırlatan bir uyarı işlevi gördü. Eski devlet başkanı Pervez Müşerref, hiçbir işe yaramayan saldırmazlık anlaşmaları imzalayarak militanlara taviz verme yöntemini seçmişti. Şimdi ise, ordu militanlara karşı sert bir mücadele yürütüyor. Ancak Pakistan’ın sivil bir yönetim altında da olsa, tamamen Amerika’nın yanında yer alması mümkün olmayabilir. Yine de Pakistan halkı Amerikan yardımlarından yararlandığı ölçüde, bu ülkedeki Amerikan karşıtlığı da azalacaktır. El Kaide’ye karşı verilen mücadelede Pakistan’ın rolü hiç bu kadar önemli olmamıştı. Bu ülkeyle işbirliğinin arttırılması, sekiz yıldır kaçmayı başaran Usame Bin Ladin’in yakalanmasını sağlayabilir."

New York Times vergi kaçırmak için yurtdışında hesap açan Amerikalıların zor günler geçirdiğini kaydediyor. Gazete, İsviçre’den sonra diğer ülkelerin bankalarının da Amerika ile bilgi paylaşımına başladığını belirtiyor.

"Bu süreçte Kongre de üzerine düşeni yapmalı ve Obama’nın 2010 bütçesindeki vergi ile ilgili tasarıyı onaylamalıdır. Yeni tasarı, Amerika’da iş yapan yabancı bankaların, Amerikalı müşterilerinin hesapları ile ilgili bilgileri vermesini öngörüyor. Tasarı ayrıca bu bankalara söz konusu hesaplarda elde edilen gelirlerin vergilerinin kesilmesi konusunda da sorumluluk yüklüyor. Yine bu tasarıyla, bankalar offshore hesabı açanların gerçek kimliklerinin tespit edilmesinde bu bunların vergilendirilmesinde de sorumluluk üstlenecek. Bu tasarının kabul edilmesi, zenginlerin de bütün gelirlerinin vergisini ödeme alışkanlığına kavuşmalarını sağlayacaktır."


XS
SM
MD
LG