Erişilebilirlik

İsrail Gazze Suçlamalarına Karşı Savunmaya Geçiyor


İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu, Gazze'de savaş suçu işledikleri suçlamasına karşı "hukuki ve diplomatik" mücadele vereceklerini açıkladı.

Netenyahu, "itibarımızı sarsmaya çalışanların itibarını sarsacağız" dedi. Başbakan Netenyahu İsrail'in teröre karşı savunma hakkını izah edeceklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi İsrail'i ve Filistinli militanları savaş suçu işlemekle itham eden raporu onayladı.

Gazze savaşından bu yana İsrail üzerinde uluslararası baskılar artıyor.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Netenyahu'ya mektup göndererek savaş suçu iddialarının "bağımsız ve saydam" birşekilde soruşturulmasını istedi.

BM İnsan Hakları Konseyi Gazze raprorunu dün onaylamıştı. Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone'un raporunda, yılbaşındaki savaşta hem İsrail hem de Hamas savaş suçu işlemekle suçlanıyor.

İnsan Hakları Konseyi, İsrail ve Hamas’tan, iddiaları altı ay içinde soruşturmasını istedi; bunu yapmazlarsa raporu Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevk edeceğini bildirdi.

Goldstone raporunda, İsrail ordusunun sivil halkı korumak için en temel önlemleri almadığı yazılı. Raporda, Hamas militanlarının Gazze’den civardaki İsrail köylerine roket atması da savaş suçu olarak niteleniyor.

Gazze savaşı sırasında çoğu sivil 1300 Filistinli ve 13 İsrailli ölmüştü.

XS
SM
MD
LG