Erişilebilirlik

Domuz Gribi ile Kuş Gribi Arasındaki Farklar


Amerika’da H1N1 domuz gribi virüsüne karşı aşı kampanyası başladı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre domuz gribinin ortaya çıktığı Mart ayından bu yana H1N1 virüsünden ölenlerin sayısı 4 bini geçti. Ölümlerin dörtte üçü, Amerika kıtasında. Gündem H1N1 virüsüyle kuş gribine yol açan H5N1 virüsü arasındaki farkları araştırdı.

H1N1 virüsü, kuzey yarıkürede hızla yayılırken güneydeki vakaların sayısında azalma oldu. Tehlikeli grip virüslerindeki proteinler, “H” ve “N” harfleriyle tanımlanıyor. Amerika Hastalık Kontrol Merkezi’nden Dan Rutz’a göre, H1N1 virüsünden ölme ihtimali yüzde 2’den az. Ancak domuz gribi, öldürücü de olabiliyor. Özellikle hamile kadınlar risk altında. Hastalık Kontrol Merkezi, en az 100 kadının hastaneye kaldırıldığını ve Amerika’da en az 24 hamilenin domuz gribinden öldüğünü bildiriyor.

Gençler için de tehlike büyük. Biri Maryland, diğeri Texas eyaletinde iki genç kız, domuz gribi yüzünden öldü. Sağlıklı gençler de domuz gribine yenik düşebiliyor. H1N1’den ölme riski, mevsim gribinden ölme riskinden fazla değil. Ancak birçok kişinin H1N1’e karşı bağışıklık geliştirmemiş olması yüzünden virüs hızlı yayılıyor. H1N1’in yol açtığı grip, domuz gribi olarak anılsa da hastalık domuzlardan geçmiyor. Dan Rutz’a göre, bir süredir grip salgını bekleniyor, ancak hastalığın kaynağının Meksika değil, Asya olacağı tahmin ediliyordu. Rutz şöyle konuşuyor: “Kuş gribi, uzun süredir var. Kuş gribi virüsünün değişime uğrayarakinsandan insana geçecek hale geleceğini ve bir sonraki salgını tetikleyeceğini düşünüyorduk ancak bu durum, H1N1 virüsü için geçerli oldu.”

Bir çok kişi, kuş gribine yol açan H5N1 virüsünü kuşlardan almıştı. 2003’ten beri 500’den az kuş gribi vakası görüldü. Ancak ölüm oranı, yüzde 60. Kuş gribinden ölenlerin çoğu, Asya’da. Sağlık uzmanları, kuş gribi virüsünün değişime uğrayarak insandan insana hızla geçecek hale gelmesinden kaygı duyuyor. Ancak hükümetlerin aldıkları önlemler sayesinde kuş gribi virüsü, henüz değişime uğramadı.

XS
SM
MD
LG