Erişilebilirlik

16 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times Türkiye ile Ermenistan'ın soykırım iddialarını araştırmak üzere tarafsız bir komisyon kurmasına karşı çıkan bir makaleye yer veriyor. Karnig Dukmajian imzalı makalede, ortak komisyon düşüncesi soykırım iddialarından vazgeçilmesi olarak yorumlanıyor:

"Ermeniler açısından soykırım konusunun bir kenara bırakılması söz konusu olamaz. Türkiye'nin hiçbir yaptırımla karşılaşmadan soykırımı reddetmesi, Ermenilerin her gün yaşamak zorunda oldukları bir adaletsizliktir. Türkiye ile Ermenistan elbette diplomatik ilişki kurmalıdır. Ancak bunun bedeli Ermeniler açısından bu kadar yüksek olmamalıdır. Bu, Türkiye'nin soykırımı dünyanın hafızasından silme çabalarında yeni bir başarıdır. Batının, jeopolitik kaygılarla Ermenistan ile Türkiye arasında imzalanan protokole alkış tutması, dünyada cezasız kalmış en büyük suçlardan birini göz ardı etmek anlamına geliyor."

USA Today Obama'nın yaşlılara 250'şer dolarlık ek ödeme yapma planını eleştiriyor. Gazete, toplam 13 milyar doları bulan bu teşvik paketinin siyasi amaçlı olduğu görüşünde:

"Emeklilerin enflasyona endeksli olan sosyal sigorta maaşlarına bu yıl zam yapılmayacak. Bunun nedeni enflasyon olmaması. Yasalar, enflasyon olmazsa, yaşlıların maaşlarına zam yapılmamasını öngörüyor. Ancak bu yasal engelin aşılması Washington için hiç de zor değil. Asıl mesele toplam 13 milyar doları bulan bu harcamanın nasıl karşılanacağı. Yönetim bu parayı bulmak için vergileri mi artıracak yoksa harcamalarda tasarrufa mı gidecek? Yönetim bunun bir ekonomik teşvik olduğunu belirterek, bir karşılığının olması gerekmediğini savunuyor. Ancak "sorumluluk döneminin" başlaması çağrısında bulunan Obama'dan beklenen tavır bu değildi"

Washington Post gazetesi de a yaşlıların maaşlarına Ocak ayında yüzde 5 virgüm 8 oranında zam yapıldığını hatırlatıyor ve yaşlıların krizden en az etkilenen kesim olduğunu ileri sürüyor:

"Aslında adil bir hesaplama yapılsa, yaşlıların maaşlarında indirime gidilmesi gerekir. Ne var ki yasalar, maaşlarda bir indirime olanak tanımıyor. Ekonomik açıdan bakıldığında yaşlıların satın alma gücü daha da artmış durumda. Ancak siyasi açıdan yaşlılara zam yapılmaması zor bir tercih. Başkan Obama'nın 250 dolarlık teşvik ödemesi önerisi de bu bağlamda değerlendirilmeli. Bu ödemenin bir kereye mahsus olması ve Sosyal güvenlik giderlerini kalıcı bir biçimde artırmaması işin olumlu tarafı. Cumhuriyetçi Partinin belirli bir oranda zam yapılması önerisiyle kıyaslandığında, Obama'nın bu kararı olumlu bile sayılabilir. 13 milyar doları bulan bu teşvik için söylenebilecek tek bir şey var; daha da kötüsü olabilirdi."

New York Times Dow Jones endeksinin 10 bin puanı aşmasının Wall Street dışında hiçbir yerde kutlanmadığına dikkat çekiyor:

"Dow Jones'un bu performansı ile Amerikan ekonomisinin durumu arasında büyük bir uçurum var. İşsizlik oranı yüzde 9 virgül 8'e ulaştı. Nüfusa oranla çalışanların oranı, 1984'ten bu yana en düşük seviyede. Eyalet yönetimleri iflasın eşiğinde. Birçok işyeri kredi alamıyor. Tüketici ve konut kredileri düşerken, ödenmeyen kredilerden kaynaklanan haciz işlemleri rekor düzeye ulaştı. Merkez Bankası başkanı Ben Bernanke, Haziran ayında yaptığı bir açıklamada, finans sektöründe istikrarı sağlamayı hedefleyen milyarlarca dolarlık teşvikin amacının bankaları kurtarmak olmadığını söylemişti. "Wall Street'i önemsememizin tek nedeni orada olanların herkesi ilgilendirmesidir" demişti. Ancak Dow Jones 10 bin puanı aşınca kimse şampanya patlatmadı."

XS
SM
MD
LG