Erişilebilirlik

15 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Türkiye’nin uluslararası diplomasideki rolünün giderek arttığına dikkat çekiyor. Stephen Kinzer imzalı makalede, Türkiye’nin daha da etkili olabilmesi için iç sorunlarını çözmesi gerektiği de vurgulanıyor:

“Türk yetkililer Lübnan, Afganistan veya Pakistan gibi kendi içinde bölünmüş ülkelere gittiğinde, bütün taraflar onlarla konuşmaya can atıyor. Başka hiçbir ülkenin diplomatları hem Tahran’da hem Kudüs’te, hem Moskova’da hem Tiflis’te, hem Şam’da hem Kahire’de böylesine sıcak karşılanmıyor. Bölgeyi yakından tanıyan ve Müslüman bir ülke olan Türkiye, Amerika’nın ulaşamadığı yerlere ulaşabilir, kuramadığı ortaklıklar kurabilir ve sağlayamadığı uzlaşmaları sağlayabilir. Ancak Türkiye’nin bu yeni rolünün hakkını tam anlamıyla verebilmesi için önce kendi içindeki sorunları çözmesi gerekir. Türkiye’nin çözmesi gereke bir tek uluslararası sorunu kaldı; o da Kıbrıs sorunu. Ayrıca ülke içinde de demokrasiyi güçlendirmesi gerekiyor. Ermenistan’la barışmak önemli bir adımdı. Yakında Türkiye’nin yeni adımlar atması beklenmelidir.”

Washington Post Türkiye ile Ermenistan milli takımları arasındaki maç öncesinde yoğun önlemler alındığını yazıyor. Haberde, Türk tarafının bir sorun çıkmaması için elinden geleni yaptığı vurgulanıyor:

“Bilet satışları sıkı biçimde denetlendi. Kışkırtıcı semboller yasaklandı. Hatta çoğu kimse için diplomasinin zaferdan daha fazla önem taşıdığı bu maç öncesinde Cumhurbaşkanı Gül, kurallara uymamalarıyla tanınan bir grup taraftarla görüşerek, onlardan sorun çıkarmamalarını istedi. Maç için gelen Ermeni konukların iyi karşılanması, sadece Türk misafirperverliği ile ilgili bir konu değil. İki ülke arasında imzalanan ve ciddi bir tepki toplayan protokolün, Ermenistan ve Türkiye parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor. Bölgede daha büyük bir diplomatik rol üstlenmeye hazırlanan Türkiye, bütün dünyaya barışı engelleyen taraf olmadığını göstermek istiyor.”

New York Times gazetesi, Avrupa Birliği’nin açıkladığı ilerleme raporunda Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğüne vurgu yapıldığını belirtiyor. Haberde, özellikle Doğan Grubu’na uygulanan vergi cezasının eleştirildiği de kaydediliyor:

“Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Doğan Yayın Holding’e uygulanan vergi cezasının siyasi amaçlı olduğunu öne sürdü. Rehn, aralarında Nobel ödüllü Orhan Pamuk’un da bulunduğu bazı gazeteci ve yazarlar hakkında açılan soruşturmaları da eleştirdi. Raporda, Türkiye’nin Kıbrıs Rum bandıralı gemilere limanlarını açmadığı da belirtildi. Ancak ilerleme raporu, Türkiye’ye üyelik kapılarını kapatmadı. Ermenistan’la ilişkilerin düzeltilmesi ve Kürt azınlıkla gerginliğin azaltılması yönündeki çabaların takdirle karşılandığı kaydedildi. Başmüzakereci Egemen Bağış, ilerleme raporunun dengeli bir metin olduğu görüşünde.”

Los Angeles Times Birleşmiş Milletler’in Gazze raporunda, hem İsrail’in hem de Filistin’in savaş suçu işlemekle itham edildiğini hatırlatıyor. Gazete İsrail’i bu iddiayı ciddi biçimde soruşturmaya çağırıyor:

“İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin kendisini savunduğu için savaş suçu işlemekle suçlandığını ileri sürdü. Buna tepki olarak barış sürecine devam etmeyeceklerini söyledi. Netanyahu’nun bu durumdan rahatsızlık duyması anlaşılır bir şey. Ancak, barış çabasından vazgeçme tehdidinin anlaşılacak bir tarafı yok. İsrail, iddialarla ilgili olarak kendisi tarafsız bir soruşturma yürütmeli ve barış sürecine de devam etmelidir. Rapor, tarafların ciddi bir soruşturma yürütmemesi durumunda, konunun Lahey’de Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürülmesini öneriyor. Böyle bir gelişme, barışa katkı sağlamayacaktır.”

XS
SM
MD
LG