Erişilebilirlik

Almanya'da Türkiye Konusunda Uzlaşma Sağlandı 


Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri ile Hür Demokrat Parti arasında devam eden koalisyon görüşmelerinde Türkiye'nin AB üyeliği konusunda beklenenden önce uzlaşma sağlandı.

Protokolun konuyla ilgili basına sızan ayrıntılarına göre, koalisyon uzlaşısında AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerin 'sonu açık' bir şekilde sürdürülmesi ve Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin reddi durumunda ise Ankara ile 'imtiyazlı ilişki' oluşturulması şeklinde bir cümle yer alacak.

Bu bölüme açıklık getiren cümle ise, 'AB'nin yeni bir üye ile daha da genişlemeye ya da Türkiye'nin gerekli koşulları yerine getirememesinden ötürü tam üyeliğe hazır olmamaları durumunda, Türkiye ile çok sıkı ve imtiyazlı bir ilişki kurulması ve ülkenin AB'nin yapı ve oluşumlarına bağlanması' şeklinde formüle edildi.

Berlin'deki siyasi yorumcular, varılan bu kararı Birlik Partileri'nin zaferi ve liberal Hür Demokrat FDP'nin yenilgisi olarak algılıyorlar. Federal Dışişleri Bakanı olmasına kesin gözüyle bakılan FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin önümüzdeki 4 yıllık dönemde gündemde olmayacağına işaret ederek, konunun koalisyon anlaşmasına alınmasına karşı çıkmıştı.

Birlik Partileri'nin aşırı muhafazakâr Hıristiyan Sosyal Partisi CSU kanadı ise, koalisyon protokolünde Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin kesinlikle mümkün olmadığı ve müzakerelerin de derhal sona erdirilmesi şeklinde bir cümlenin yer alması konusunda ısrar etmişti.

CSU'lu siyasetçiler dün yayınlanan AB İlerleme Raporu'nun Türkiye'nin üye olamayacağını ispatladığını savundu.

Başbakan Angela Merkel'e yakın çevreler ise, Birlik Partileri ile FDP arasında varılan uzlaşının, bundan önceki Birlik Partileri – Sosyal Demokrat Parti koalisyonunun Türkiye ile ilgili tavrının devamı olduğunu, varılan anlaşmalar kapsamında Türkiye ile tam üyelik hedefine yönelik ucu açık müzakerelerin süreceğini, sadece bir üyelik garantisi olmadığının vurgulandığını belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG