Erişilebilirlik

Çin'de 6 Kişiye Daha İdam Cezası


Urumçi'de 5 Temmuz’daki etnik çatışmalarla ilgili olarak 6 kişi daha idam cezasına çarptırıldı.

Uygurlarla etnik Han Çinlileri arasında meydana gelen şiddet eylemlerinde yaklaşık 200 kişi ölmüştü.

Cinayet, hırsızlık ve kundaklama suçlarından idama mahkûm olan 6 kişiden beşi Uygur, biri Han. Çin mahkemesi, ölüm cezalarıyla birlikte üç Uygura da ömür boyu hapis cezası verdi.

Uluslararası insan hakları örgütleri yargı sürecinin adil ve şeffaf olmadığını ileri sürüyor.

Bir milyar 338 milyon nüfuslu Çin’de nüfusun yüzde 90’ını Han etnik grubu oluşturuyor. 20 milyon nüfuslu Doğu Türkistan’da ise şu anda Uygurlar hala çoğunlukta.

Pekin hükümeti, yıllardır, Hanları, işgali altındaki Tibet ve Doğu Türkistan’a yerleşmeye teşvik ettiği için, iki bölgede de nüfus dengesi giderek Hanlar lehine değişiyor.

Temmuz ayında kanlı olaylara sahne olan 2 milyon nüfuslu Urumçi’de çok sayıda Han yaşıyor. Uygurlar, artık kent nüfusunun neredeyse yarısını oluşturan Hanlara hükümetin ayrıcalık tanıdığını, büyük şirket ve işyerlerinin hep onlara ait olduğuna dikkati çekiyor. Ayrıca seyahat ve ibadet etmelerine izin verilmediği ileri sürülüyor. Hanlar ise esas ayrıcalığın Uygurlara yapıldığını, diğer azınlıklar gibi onların da hükümetin zorunlu tek çocuk politikasından muaf tutulduğunu vurguluyor.

Olaylara, bir oyuncak fabrikasında çalışan iki Uygurun, cinsel tecavüzde bulundukları iddiasıyla Hanlar tarafından öldürülmesi yol açmıştı.

XS
SM
MD
LG