Erişilebilirlik

Bağış: 'İlerleme Raporu Olumlu ve Dengeli'


Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye İlerleme Raporunu "olumlu ve dengeli" olarak niteledi. Bağış raporun açıklanmasından sonra bir basın toplantısı düzenledi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB son ilerme raporunu bugüne kadarki en objektif, reformların arkasında kararlı bir şekilde duran ve hükümeti teşvik eden raporlardan biri diye tanımladı. Bağış, rapordan önce yapılan yoğun temasların sonucu etkilediğini vurguladı.

Çalışmaların neticesinde Türkiye'nin bugün 11 faslını açmış, 1 faslını da kapatmış bir ülke olduğunu söyleyen Bağış, kendisinin ilk kez tam zamanlı bir başmüzakereci olarak atanmasının hükümetin ve Başbakan’ın AB'ye verdiği önemin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Raporun ilk defa muhalefete de bir çağrı yaptığını kaydeden Bağış, muhalefet partilerinin AB sürecine gerçekten sahip çıkacaklarını ümit ettiğini söyledi. Bu, aslında raporda hükümetin refomları yavaşlattığı yönündeki eleştiriye de biraz cevap niteliği taşıyordu.

Bakan, raporda merakla beklenen Kıbrıs konusunda ise Türkiye’ye yeni yaptırımların getirilmediğini belirtirken, Türkiye'nin pozitif adımlar attığı bir dönemde, Kıbrıs konusunda eleştirilmesinin son derece haksız bir tutum olduğunu vurguladı.

AB'nin siyasi bir proje olduğunu, Türkiye'nin AB üyeliğinin de bu projenin en önemli aşamalarından biri olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Egemen Bağış, üyeliğin siyasi konjonktür ne zaman olgunlaşırsa o zaman gerçekleşeceğini belirtti ve "Bu 2014'den önce de olabilir, sonra da" dedi.Türkiye'nin AB yolunun TBMM'den geçtiğini söyleyen Bağış, bunun reformların hangi hızla, hangi kararlılıkla yapılacağıyla ilgili bir süreç olduğunu kaydetti.

Haberi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG