Erişilebilirlik

AB İlerleme Raporu Açıklanıyor


Reform alanında daha yapılması gerekenler olduğuna işaret edilen belgede, geçen yıla kıyasla benzer mesajlar verilen konular var. Askerin siyasete etkisi, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmaması, Fener Rum Patriği’nin ekümenik sıfatını kullanmasına izin verilmemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda hükümetten üye bulunması, Alevilerin sıkıntılarının giderilmemesi ve temel haklarda istenen düzeyde gelişme olmaması bu konulardan bazıları. Dini özgürlükler, kadın hakları ve sendikal haklar da Avrupa Birliği’nin acil adım beklediği alanlar.

Belgede en çok övgüye yer verilen alan ise dış politika. Ermenistan’la ilişkilerle ilgili gelişmeler, Türkiye’nin bölgesindeki sorunların çözümüne yönelik katkısı ve Nabucco anlaşmasının imzalanması övgüye layık görülen adımlar arasında yer alıyor.

Raporda Atatürk’ü Koruma Kanunu'yla ilgili bir tespitin 5 yıllık bir aradan sonra tekrar İlerleme Raporu'nda yer aldığı dikkat çekiyor. Komisyon, bu kanuna 2004 yılındaki raporunda değinmişti. Buna benzer bir yaklaşıma Türk Alfabesi’nin Kabulü ve Kullanılması Kanunu’yla ilgili olarak rastlıyoruz. Komisyon, üstü kapalı da olsa alfabede yer almayan harflerin kullanılmasının yarattığı sıkıntılara işaret etmeye çalışıyor. AB bu yaklaşımı bundan 6 yıl önce daha net bir şekilde dile getirmişti. 2003 İlerleme Raporu'nda "q, x, w" harflerinin kullanılmaması eleştirilmişti.

Bu yılki raporda bazı söylemlerde farklılaşma da görülüyor. “Ermeni soykırımı” iddialarına genelde hiç değinmeyen, değinirse de "Ermeni konusu" ya da "1915'teki trajik olaylar" ifadelerini kullanan Komisyon, bu yılki raporda ise Türkiye'de başlatılan bir imza kampanyasına atıf yaparak "1915'te Osmanlı Ermenileri’nin karşı karşıya kaldığı Büyük Felaket" ifadesine yer veriyor. Yaklaşımın değişmeye başladığı bir başka konu da Ergenekon Davası. Konuya genişçe yer ayıran Komisyon, “Bu dava, demokratik kurumların doğru işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için Türkiye’ye bir fırsat sunuyor" ifadelerini kullandı.

Komisyon ilk kez basın özgürlüğü konusunda Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltti. Bugüne kadar yayımlanan raporlarda basın özgürlüğü konusuna girmeyen Komisyon, basına yönelik siyasi baskı olduğunu da ifade etti.

XS
SM
MD
LG