Erişilebilirlik

13 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times Türkiye ile Ermenistan parlamentolarına, imzalanan protokolü onaylamaları çağrısında bulunuyor. Gazete, soykırım tartışmalarının ve Dağlık-Karabağ sorununun buna engel oluşturmaması gerektiği görüşünde:

“Her uzlaşmada olduğu gibi, yaşanan tıkanıklığı aşmak için iki tarafın da adım atması gerekiyor. Ermenistan, ekonomik olarak sıkışmış bir durumda. Gürcistan’da 2008 yılında yaşanan savaş nedeniyle en önemli ticaret yolu kapandığında, Ermenistan’ı Batı Avrupa’ya bağlayan can damarı da kapanmış oldu. Avrupa’yla daha fazla bütünleşmek ve Avrupa Birliği ile işbirliğini artırmak isteyen Türkiye açısından ise, Ermenistan önemli bir sorun teşkil ediyor. Türkiye, daha iyi bir gelecek için geçmişiyle yüzleşmelidir. Bu durumun farkında olan Türk ve Ermeni liderler müzakere masasında ve futbol sahasında aldıkları siyasi riskler nedeniyle alkışlanmalıdır.”

New York Times Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin kendi bölgesinden yapılan petrol ihracatını durdurduğunu yazıyor. Haberde bu kararın, Bağdat hükümetinin bölgede petrol çıkartan firmalara ödeme yapmaması nedeniyle alındığı belirtiliyor:

“Kürdistan’dan çıkartılan petrol, ancak merkezi hükümetin sahip olduğu boru hatlarıyla ve Türkiye üzerinden ihraç edilebiliyor. Bu da Bağdat’a önemli bir koz veriyor. Bağdat hükümeti, ihtiyaçları karşılayabilmek için petrolden gelecek her kuruşa ihtiyaç duyuyor. Irak’ın günlük 2 virgül 4 milyon varillik üretimiyle kıyaslandığında Kuzey Irak’ta üretilen günlük 100 bin varil petrol büyük bir önem taşımıyor. Yaşanan tartışmanın asıl önemi, önümüzdeki yıllarda Kürt bölgesindeki petrol üretiminin artacak olmasından kaynaklanıyor. Norveç firması DNO ve Türk firması Genel Enerji’nin petrol çıkarmaya başlamasından sonra, merkezi yönetim bu petrolün boru hatları üzerinden ihraç edilmesine karşı çıkmıştı. Ancak para sıkıntısı yaşayan Bağdat, Mayıs ayında petrol ihracına onay vermişti.”

USA Today gazetesi sağlık reformu konusunda tarihi bir fırsatın kaçırılmak üzere olduğunu savunuyor. Gazete, bu durumdan her türlü uzlaşma çabasını reddetmekle suçladığı Cumhuriyetçileri sorumlu tutuyor:

“Kimse bunu duymak istemese de gerçek bir reform acısız ve sıfır maliyetle gerçekleşmeyecek. Ancak reformun maliyeti hiçbir şey yapılmamasından daha düşük olacaktır. Fakat Cumhuriyetçi parti, her öneriye öylesine saldırıyor ki, reformları savunanlara halka acı gerçeği anlatmaktan korkar hale geliyor. Eğer reform karşıtlarının fırsatçılığı ve reform yanlılarının korkaklığı nedeniyle böylesine önemli bir fırsat kaçırılırsa, bu herkesin ortak utancı olacaktır. Her şeyi baştan ele almayı önerenler, bir 15 yılın daha heba edilmesini istiyorlar. Oysa biraz daha fazla işbirliği ve biraz daha az pazarlıkla başlanan işi tamamlamak mümkündür.”

Washington Post eşcinsellere eşit haklar tanıyacağı vaadiyle işbaşına gelen Obama’nın verdiği sözleri tutmadığını ancak bunun tek sorumlusunun Başkan olmadığını yazıyor:

“Eşcinsellerin Pazar günü düzenlediği Ulusal Eşitlik Yürüyüşü’nde Obama’nın verdiği sözleri tutmamasından duyulan rahatsızlık ön plandaydı. Ama hedef tahtasına niçin sadece Obama konuyor? Ordudaki “sorma, söyleme” politikasının değişmesi ve eşcinsel çiftlere eşit haklar tanınması için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Buna rağmen, bütün eleştiriler Obama’ya yöneltilirken Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi ve Senato çoğunluk lideri Herry Reid gelişmeleri kenardan izliyor. Pelosi ve Reid’in ilgili yasaları geçirmek için Temsilciler Meclisi’nde ve Senato’da gereken liderliği göstermeleri gerekiyor. Bunu yapmadıkları sürece, onlar da Obama kadar eleştirilmeyi hak ediyor.”

XS
SM
MD
LG