Erişilebilirlik

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne 5 Milyar Dolar Ödenek


Başkan Barack Obama, Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne tıbbi araştırmalar için 5 milyar dolar ödenek sağlanacağını açıkladı. Başkan, ödeneğin, kanser, kalp ve otizm gibi hastalıklarla ilgili araştırma yapılmasının yanı sıra, istihdam yaratılması için de verildiğini söyledi.

5 milyar Dolar’lık ödenek, hükümetin ekonomik teşvik paketinden geliyor. Bu ödenekle Ulusal Sağlık Enstitüleri bünyesinde yürütülen 12 bin proje desteklenecek. Projeler, uzmanları yıllardır meşgul eden hastalıklara çare bulmayı amaçlıyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri Başkanı Doktor Francis Collins, yeni ödenek sayesinde uzmanların hastalıklarla mücadele yönteminin değişeceğini söyledi. Collins, “Yeni sorunları, son derece güçlü araçlarla inceliyoruz. Eski sorunlaraysa yepyeni bakış açılarıyla yaklaşıyoruz,” diye konuştu.

Yeni ödenek sayesinde İnsan Genom Projesi’nden elde edilen bilgiler; kanser, kalp ve otizm gibi hastalıkları daha iyi anlamak için kullanılacak. Başkan Obama, ilk kez otizm için böylesine büyük ödenek ayrıldığını söyledi. Başkan, “Yapılacak araştırmalar sayesinde otizmi daha iyi anlayacak, erken teşhis olanaklarını arttıracak, daha etkili tedavi yöntemleri bulacak, otistik çocukların daha kaliteli yaşamasını sağlayacağız,” diye konuştu.

Ödenek, kanser araştırmalarında, yirmiden fazla kanser türüne ait binlerce doku örneğinin DNA yapısının incelenmesi için kullanılacak. Ödeneğin kaynağı, bu yıl Kongre’nin onayladığı 787 milyar Dolar’lık ekonomik teşvik paketi. Başkan Obama, ödeneğin yalnızca araştırmalara destek vermekle kalmayacağını, önümüzdeki 2 yıl içinde binlerce kişiye istihdam da sağlayacağını da bildirdi. Bilim çevreleri, Obama yönetiminin verdiği ödeneği memnunlukla karşıladı. Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği, ödeneğin bir defayla sınırlı kalmamasını istedi.

XS
SM
MD
LG