Erişilebilirlik

Alman Merkez Bankası Yöneticisine Tepkiler Artıyor


Berlin’de yaşayan Türk ve Araplar aleyine açıklamalarda bulunan Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin’e tepkiler giderek büyüyor.

Berlin eyaletindeki Maliye Bakanlığı görevinden ayrılarak geçen Mayıs ayında Federal Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine geçen Thilo Sarrazin, geçtiğimiz hafta ‘Lettre International’ adlı kültür dergisine verdiği röportajda Berlin’de, yaşayan Türk ve Arapları kentin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına katkıda bulunmayan ve manavcılıkdan başka işe yaramayan bir grup olarak nitelemişti. Sarrazin Türk kadınlarının sürekli başörtülü yeni küçük kızlar ürettiklerini, Türklerin yüksek doğum oranıyla Almanların nüfusunu geçeceklerini söylemiş ve yüksek eğitimlilerin dışında Almanya'ya artık göçmen gelmesine karşı olduğunu açıklamıştı. Maliye Bakanlığı görevindeyken de göçmenleri, sosyal düzeyi düşük ve sosyal yardım alanları rencide eden provokasyonlarıyla tanınan Sarrazin’in bu seferki sözleri ülke çapında tartışmalara ve çok sert eleştirilere yol açtı. Türk dernek ve çatı örgütleri, ‘bardağın taştığı’ ve Sarrazin’in kullandığı kelimelerle Türklere hakaret ettiği, insanları kışkırttığı ve birlikte yaşama büyük zarar verdiği ve derhal görevinden istifa etmesi gerektiği yönünde görüş belirttiler. Berlin Başsavcılığı ise, Alman yetkilinin sözlerinin ‘toplumda nefreti körükleme’ suçu kapsamına girip girmediğini inceliyor. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Sarrazin’in suç işlediğini ve resmi soruşturmanın derhal başlatılmasını talep ediyor.

Bu arada Sarrazin’e çok ağır bir eleştiri ise Almanya Merkez Yahudi Konseyi’nden geldi, Konsey Genel Sekreteri Stephan Kramer, Sarrazin’in söylediklerinin Nazilerin ırk teorisiyle örtüştüğünü ve Hitler’le aynı düşünce yapısında olduğunu belirtti. Ancak Alman kamuoyunun Sarrazin’e kısmen destek verdiği de dikkati çekiyor. Yapılan değişik anketlerde Sarrazin'e destek verenlerin oranı yüzde 90’lara varan oranla çok yüksek çıktı. Aşırı sağcı Milliyetçi Demokratik Parti NPD ise yaptığı açıklamada Sarrazin’i partinin yabancılar sorumlusu yapmak istediklerini ifade etti. NPD, ‘Sarrazin, ülkenin gelişimini ve geldiği noktayı dile getirdi’ şeklinde görüş belirtti.

Almanya Merkez Bankası’nın Sarrazin konusunda alacağı tavır ise merakla bekleniyor. Banka Yönetim Kurulu Başkanı Axel Weber İstanbul’da katıldığı Uluslararası Para Fonu Zirvesi’nde, dolaylı olarak Sarrazin ile ‘yollarını ayırabilecekleri’ mesajı vermişti. Merkezi Frankfurt’da bulunan bankadan sızan haberlere göre, Weber Sarrazin’in yetkilerini elinden alarak, istifaya yönlendirmeyi hedefliyor. Federal Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeleri ancak Cumhurbaşkanı tarafından görevden uzaklaştırılabiliyor yada kendilerinin istifa etmesi gerekiyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG