Erişilebilirlik

Almanya'da Sosyal Demokratlar İyileşme Çabasında


Alman Sosyal Demokrat Parti SPD’nin 27 Eylül’deki genel seçimde tarihinin en büyük mağlubiyetini yaşamasının yankıları sürüyor. Dünyanın en eski sosyal demokrat partisi şimdi yeni bir lider ve programla içinde bulunduğu krizi aşmaya çalışıyor.

27 Eylül’de yaşanan hezimet, Sosyal Demokrat Parti'de tam anlamıyla taşları yerinden oynattı. SPD, seçimlerde yüzde 23 oy alabilmiş, partinin 4 yıl önceki seçimlere göre oy oranı yüzde 11 gerilemişti. SPD’nin 140 yıllık tarihinde aldığı bu en kötü sonuç, partinin lider kadrosunun toplu istifasına neden oldu. Özellikle partinin sol kanadının bastırması üzerine Genel Başkan Franz Müntefering’in Kasım ayında yapılacak kurultayda yeniden aday olmayacağını ilan etmesinden sonra, yardımcıları da görevlerinden ayrıldıklarını açıkladılar. Partinin başbakan adayı olarak çok cılız kalan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in de genel başkanlık planından vazgeçmek zorunda kalması ve sadece meclis grup başkanlığını üstlenmesi, son hükümetin Çevre Bakanı Sigmar Gabriel'in SPD lideri olmasının yolunu açtı. Hitabet yeteneği ve çevre alanındaki başarılarıyla bilinen 50 yaşındaki Gabriel’in, partiye yeni bir dinamizm kazandırması umud ediliyor. Türkiye ile yenilenebilir enerji konusunda ortak projelere ön ayak olan ve Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen Sigmar Gabriel, daha önce de Aşağı Saksonya eyaletinin başbakanı olarak görev yapmıştı. SPD yeni liderini bulmuşa benziyor, ancak aldığı hezimetin nedenleri konusundaki tartışmalar devam ediyor. SPD Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili Ülker Ratzewill, sonucun partide şok yarattığını belirtiyor.
Heidelberg Üniversitesi’nden siyasal bilimci Hakan Bakar gibi uzmanlar SPD’nin son yıllarda kendine siyasi profil yaratamadığını, 1998 yılından bu yana yürüttüğü reformların, partinin geleneksel sosyal devlet anlayışı ile çelişki oluşturdugunu, o yüzden seçmeni yitirdiğini savunuyorlar.

1998 seçimlerinde 20, geçen 27 Eylül’de ise sadece 10 milyon oy alabilen SPD için en büyük sorunlardan biri, partiden ayrılanların kurduğu sosyalist Sol Parti'nin oy oranını ciddi ölçüde artırması. Yüzde 12’lik oy oranı ile Federal Meclis’de temsil edilen Sol Parti, Alman Sosyal Demokrat Parti içinde Sol Parti ile ittifak seslerini yükseltti. Partinin göçmen kolu sözcülerinden Ahmet İyidirli’de SPD’nin eski günlerine sol ve demokrat kimliğine tekrar kavuşması ile döneceğini ileri sürüyor.

SPD’de seçim sonucu ortaya çıakn siyasal deprem etkilerini daha uzun süre belli edeceğe benziyor. Bu arada, Birlik Partileri ile liberal Hür Demokrat FDP arasındaki koalisyon görüşmeleri hızla ilerliyor. Başbakan Angela Merkel ve FDP lideri Guido Westerwelle, bu ayın sonuna kadar koalisyon anlaşmasının imzalanacağını açıkladılar.

XS
SM
MD
LG