Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Gül'ün Yoğun Paris Gündemi


Türkiye Mevsimi etkinlikleri dolayısıyla Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin davetlisi olarak Paris’e gelen Abdullah Gül, Paris’te yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdi. Gül, önce UNESCO Bakanlar Kurulu’nda konuştu. Ardından da Fransa Başbakanı François Fillon, Meclis Başkanı Bernard Accoyer, ve -Senato’da akşam yemeğinde bir araya geldi.

Türkiye Mevsimi etkinliklerine katılmak ve bir dizi resmi temasta bulunmak üzere Paris’e gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gezisinin ikinci gününe UNESCO Bakanlar Kurulu’na hitap ederek başladı. Gül dünya barışı için Unesco’nun önemine işaret ettiği konuşmasını, kriz ortamlarında bile bilim, sanat ve kültüre yatırım yapılması gerektiği teması üzerine oturttu.

Abdullah Gül, Unesco’nun ardından çalışma öğlen yemeğinde de Fransa Başbakanı François Fillon ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye Mevsimi’nin yanısıra enerji, demokratik açılım, Ermenistanla imza aşamasındaki protokol, terörde işbirliği ve Avrupa Birliği konuları ele alındı. Fransa Ermeni ve Kürt sorunu konusunda hükümetin sergilediği açılımları desteklediklerini belirtirken, Türkiye tarafı da Fransa’yla ilişkilerin yeniden canlanması umudunu taşıdıklarını iletti. Avrupa Birliği konusunda ise Fransa’nın imtiyazlı ortaklık önerisini tekrar etmemesini, Türkiye’nin bundan rahatsızlık duyduğunu, zira müzakerelerin tam üyelik hedefli başladığını, Fransa’nın itirazı varsa bunu son karar aşamasında gündeme getirmesini istedi. Her iki taraf da görüşme sonrası Avrupa Birliği konusunda önceki tutumlarını koruduklarını dile getirdi. Fillon ile görüşmenin ardından Gül, Senato Başkanı Gerard Larcher’in onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

Görüşmeler sorunsuz ilerliyor derken, Akşam saatlerinde basılan Le Monde Gazetesi, Gül’ün ziyaretini “Elysee’den Türk Cumhurbaşkanına asgari hizmet” başlığıya verince Türk Delegasyonu’nun morali bozuldu. Gazete, Gül’ün 7 Ekim Gecesi katıldığı IFRI toplantısında tek bir bakanın olmaması, ve bugün biraraya gelecek Sarkozy ve Gül’ün, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlememesine dikkat çekerek, Sarkozy’nin Gül’ün istediği gibi görkemli bir açılış sergilemeyeceğini yazdı. Bu nedenle Elysee sarayının gezinin siyasi görüntüsünü asgariye indirmeye çalıştığını anlatan gazete, bugün iki Cumhurbaşkanı’nın sıkıntı yaratan konulardan söz etmeme kararı aldıklarını da ekledi. Sarkozy’nin bu tutumuna karşı Gül’ün, Angela Merkel ile birlikte gözünü açarak, Türkiye’nin dinamizmini anlamaısnı beklediğimni kayedediyor.

Le Monde’un yorumunu yönelttiğimiz Türk Delegasyonu ise, Fransa’da Cumhurbaşkanı, Bakan, Başbakan, Meclis ve Senato Başkanı seviyesinde ağorlandıklarını bundan da daha yüklü bir program olamayacağını belirttiler.

Ortak basın toplantısına Türkiye’nin de çok gönüllü olmadığını belirten yetkililer, “Yine AB konusu açılacak, yine aynı sorular yöneltilecek, yine Sarkozy kendi pozisyonu, biz kendi pozisyonumuzu yenileyeceğiz. Böylesi bizim de tercihimizdi” açıklamasında bulundular.

Cumhurbaşkanı Gül, bugün TUSİAD ve Fransız İşadamları Derneği MEDEF’in ortaklaşa düzenledikleri toplantıya katıldıktan sonra Sarkozy ile Grand Palais’de, “Bizans’tan İstanbul’a: İki Kıtanın Limanı” konulu sergiyi açacak. Ardından da Sarkozy ile Elysee Sarayı’nda çalışma öğlen yemeğinde bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG