Erişilebilirlik

7 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda Başbakan Erdoğan’la yapılan bir röportaja yer veriyor. Erdoğan, iki ülke arasındaki protokolün 10 Ekim’de imzalanacağını vurguluyor:

“Türkiye, Ermenistan sınırının açılmasını ve diplomatik ilişkilerin kurulmasını sağlayacak protokolün imzalanması için şart koştuğu önemli bir koşuldan vazgeçti. Erdoğan, protokolün imzalanmasının bu hafta Ermeni ve Azeri liderler arasında Dağlık Karabağ konusunda yapılacak görüşmede ilerleme sağlanmasına bağlı olmadığını açıkladı. Ancak Erdoğan, Karabağ sorununun çözümü ile Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin düzelmesinin birbiriyle bağlantılı olduğunu da belirtti. Erdoğan, Moldova’da yapılacak görüşmelerden çıkacak olumlu bir sonucun sürece katkıda bulunacağını söyledi. Erdoğan, protokolün imzalanmasının önündeki tek engelin, Ermenistan’ın protokolde değişiklik istemesi olabileceğini kaydetti.”

Washington Post, Obama yönetiminin, Taleban ve El Kaide’ye karşı mücadeleyi Pakistan’da yoğunlaştırmaya çalıştığını ancak Pakistan’ın bu düşünceye sıcak bakmadığını yazıyor:

“Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, Taleban’ın Afganistan’da güç kazanmasının kendi ülkesi için ölümcül bir tehdit olduğunu söyledi. Geçen hafta Washington da bulunan bazı üst düzey Avrupalı yetkililer gibi Kureyşi de, Obama’nın Taleban’la mücadele konusunda kamuoyu önünde gösterdiği kararsızlıktan duyduğu rahatsızlığı diplomatik bir dille ifade etti. Pakistan ordusu ve istihbaratı içinde bazı unsurlar Taleban’a hala destek veriyor olabilir. Eğer Amerika geri adım atacağı yönünde bir izlenim verirse, bu unsurlar Batı yanlısı hükümet aleyhine güç kazanabilir. Eğer Obama, “önce Pakistan” anlayışıyla isyancılara karşı mücadeleden vazgeçerse, Amerika’nın Pakistan’daki en yakın müttefiklerinin bundan hiç memnun olmayacağı ortada.

Christian Science Monitor gazetesi Afganistan konusunda komutanlara konan açıklama yapma yasağını eleştiriyor. Gazete, kamuoyunun doğru bir değerlendirme yapabilmesi için komutanların görüşlerinin bilinmesi gerektiğini kaydediyor:

“Elbette savaş kararları komutanlara bırakılamaz. Ama komutanlar da karar süreçlerinde yok sayılamaz. Hem Vietnam hem de Irak savaşlarından bunu öğrenmiş olmamız gerekiyor. Subayların yöneticilere tavsiyede bulunabilecek bağımsızlığa ve askeri değerlendirmelere sahip olması gerekir. Askerler sadecebaşkana değil, Kongreye de tavsiyelerde bulunabilmelidir. Federal hükümetin diğer faaliyetleri gibi, savaş konusunda da yürütme ile yasama arasında güçler ayrımının gerektirdiği denge kurulmalıdır. Ve askerlerin susturulması bu dengeye uygun değildir.”

New York Times Amerika’nın savaşlarda kaybettiği askerler anısına ulusal bir parka dikilen dev haçın kaldırılmasını savunuyor. Gazete, yaklaşık 2,5 metrelik hacın Anayasaya aykırı olduğunu öne sürüyor:

“Bu haç, anayasada öngörülen din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması kuralına aykırıdır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi de bu yönde bir karar vermelidir. Kamuya ait bir arazide, dini bir sembolün bu biçimde sergilenmesi, dışlayıcı bir tutumdur. Sadece haç dikilmesine izin verilmesi, Yahudilere, Müslümanlara, Budistlere ve diğer dinlerin mensuplarına bu ülke için yaptıkları fedakârlıkların önemsenmediği mesajını vermektedir. Elbette tek bir haç, Amerika’nın resmi bir dini olduğu anlamına gelmez. Ancak, Anayasa Mahkemesi hükümetin belirli bir dini desteklemesine kayıtsız kalırsa, resmi bir dini olan bir ülke haline gelebiliriz.”

XS
SM
MD
LG