Erişilebilirlik

Almanya'da Koalisyon Görüşmeleri Başladı


Almanya’da genel seçimlerin ardından Hristiyan Birlik Partileri'yle Hür Demokrat Parti FDP koalisyon görüşmelerine başladı.

Koalisyon görüşmelerini resmen başlatan Angela Merkel ve liberal Hür Demokrat Parti FDP’nin başkanı Guido Westerwelle, yeni hükümeti en geç Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıl dönümünün kutlanacağı 9 Kasım'dan önce oluşturmayı hedeflediklerini açıkladılar. Bu hafta içinde bir kez daha bir araya gelmeyi amaçlayan ikili, temel konularda görüş birliği içinde olduklarını, detayları ise çözebileceklerini bildirdi. İki lider, oluşacak koalisyonun Almanya'nın önündeki 20 yılını şekillendirecek temeller üzerine kurulmasını istediklerini söyledi. Birlik Partileri ve liberaller özellikle vergi indirimi, eğitime destek ve nükleer santrallerin üretime devam etmesi konularında aynı görüşleri paylaşıyorlar. FDP'nin talep ettiği sağlık sisteminde reform ve istihdam piyasasında işten çıkarma kurallarıyla ilgili değişikliklerin Birlik Partisi tarafından kabul edileceği tahmin ediliyor. Sorun çıkarabilecek konular olarak ise Birlik Partileri’nin Alman askerlere iç güvenliğin sağlanması için ülke içinde de görev verilmesi ile internet ortamındaki kontrollerin artırılması yönündeki talepleri tanımlanıyor.

Bu arada ekonomi çevreleri Merkel ve Westerwelle’ye acil bir şekilde reformlara gidilmesi çağrısı yaptı. Ekonomik krizden çıkmaya çalışan Alman iş dünyasında Birlik Partileri – FDP koalisyonunun büyük umut yarattığı dikkati çekerken, iş çevrelerinin en önemli beklentilerinden birini istihdam piyasasında da esneklik sağlanmasına dönük adımlar atılması, başka bir deyişle işten çıkarmaların kolaylaştırılması olduğu vurgulanıyor. Girişimcilere yönelik vergilerin ve veraset intikal vergisinin düşürülmesini ve bürokrasinin azaltılmasını talep eden sanayi çevreleri, ancak bu şekilde ekonomide yeniden büyüme trendinin yakalanabileceğini savunuyorlar. Liberal ekonomi politikalarının ağırlık kazanmasını Berlin’de bir temizlik firmasının sahibi olan Aynur Bozdan gibi Türkiye kökenli işletmeciler de arzuluyor.

Orta ve küçük boy işletme sahiplerinin en büyük umudu ise kredi temininin kolaylaştırılması yönünde. Almanya’da kriz nedeniyle raik almaktan kaçınan bankalar son bir yıl içinde özellikle göçmen girişimcilerin işletmelerine kredi vermekten kaçınıyorlar. Erlangen Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Alp Bahadır, girişimciliğe daha fazla özgürlük sloganıyla seçime giren liberallerin kredi konusunda ağırlıklarını koymaları gerektiğini söylüyor.

Birlik Partileri ile Hür Demokrat Parti koalisyon çalışmalarını yürütürken, genel seçimlerde büyük bir hezimet yaşayan Sosyal Demokrat Parti SPD genel başkanlığına son hükümetde çevre bakanı olan Sigmar Gabriel'in getirileceği açıklandı. Seçim sonrasında SPD Genel Başkanı Franz Müntefering Kasım ayında yapılacak kurultayda yeniden aday olmayacağını ilan etmişti.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG