Erişilebilirlik

Akademisyenler: "Kürt Açılımı"nda Uygulama Önemli


Türk hükümetinin “Kürt Açılımı” Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nde ele alındı. Boğaziçi Üniversitesi’nden Profesör Dr. Kemal Kirişçi ve Koç Üniversitesi’nden Doçent Dr. Murat Somer’in katıldığı panelde açılımla ilgili beklentiler değerlendirildi.

Orta Doğu Enstitüsü Türkiye Çalışmaları Merkezi Direktörü Dr. Gönül Tol’un yönettiği panelde, Boğaziçi Üniversitesi’nden Profesör Dr. Kemal Kirişçi’yle Koç Üniversitesi’nden Doçent Dr. Murat Somer, açılıma yüklenen anlamlara açıklık getirdi.

TRT’nin Kürtçe yayına başlamasını olumlu bir adım olarak gördüğünü kaydeden Profesör Kirişçi, devletin Kürt meselesinde değişim içinde olduğunu belirtti. Ancak Kirişçi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Demokratik Toplum Partisi’nin kamuoyuna yaptığı radikal açıklamalar nedeniyle Türk Hükümeti’nin başlattığı Kürt Açılımı’na yönelik tepkiler oluştuğunu bildirdi.

Kirişçi, bir soru üzerine, Leyla Zana’nın Kürt tarafını temsil konusunda doğru isim olamayacağını çünkü çözüm konusunda kendisi gibi düşünmeyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kürtlere yönelik hakaret niteliğinde sözler kullandığını hatırlattı. Leyla Zana’nın “demokratik bir insan” olmadığını söyleyen Profesör Kirişçi, Zana’nın çoğulcu demokrasi anlayışına katılmadığını belirtti. Kirişçi, Türkiye’de durumun değiştiğini ancak bu tartışmalarda değişmemiş bir Zana’nın açılıma katkı sunamayacağını vurguladı.

Kirişçi, ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ta gerçekleştirdiği son kara operasyonundan sonraki süreçte Ankara’yla Washington arasındaki ilişkilerde ciddi ilerleme yaşandığını söyledi.Kirişçi, bunun Türkiye ile Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi arasındaki ilişkilerin gelişmesine de katkıda bulunduğunu belirtti ve bu sayede Türk Hükümeti’nin “Kürt Açılımı” sürecini başlatmakta güçlü adım atma noktasına gelebildiğini anlattı.

Murat Somer ise, demokratikleşme kavramına farklı anlamlar yüklenmesi nedeniyle “Kürt Açılımı”ndan farklı beklentiler bulunduğuna dikkat çekti. Murat Somer, geçmişte de bazı adımlar atıldığını ancak sonuç alınamadığını anımsatarak, “Kürt Açılımı”nda başarı sağlanabilmesi için Kürt tarafındaki aktörlerle hükümet yetkilileri arasında uygulama konusunda da anlaşma sağlanması gerektiğini bildirdi.

Konuya ilişkin haberimizi ayrıca sağ üst köşedeki bağlantıdan da dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG