Erişilebilirlik

Yunanistan'da Seçimleri PASOK Partisi Kazandı


Yunanistan’da dün yapılan seçimin ardından, iktidar partisi yenilgiyi kabul etti. Başbakan Costas Karamanlis ilk sonuçların alınmasından sonra, Sosyalist PASOK partisinin seçimin galibi olacağını belirten bir açıklama yaptı. Kesin sonucun bugün geç saatlerde belli olması bekleniyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, PASOK iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nden yüzde 9 daha fazla oy aldı. Sosyalistler oyların yüzde 43’ünü, muhafazakarlar ise yüzde 34’ünü elde etti. Sosyalist Parti üyelerinden Evangelos Venizelos partisinin zaferini, tarihi olarak niteledi.

İçişleri Bakanlığı Sosyalistler’in, 300 üyeli parlamentoda 160 sandalye elde etmesinin beklendiğini açıkladı. İktidardaki Yeni Demokrasi partisi parlamentoda 1 sandalyelik bir üstünlüğe sahipti.

Başbakan Karamanlis görev süresinin yarısı dolarken ekonomik sorunların üstesinden gelebilmek için halktan yeni bir destek almak gerektiğini belirterek erken seçim kararı almıştı.

Sosyalist Parti lideri Yorgo Papandreu’nun hükümeti kurması bekleniyor. Beyaz Saray, Başkan Barack Obama'nın, Papandreu'yu telefonla arayarak seçim başarısı nedeniyle kutladığını ve kuracağı hükümetle birlikte çalışmayı arzu ettiğini söylediğini açıkladı.

Yunanistan’da iktidar partisi yolsuzluk skandallarıyla ve halkın ekonomik gidişattan memnun olmaması yüzünden oy kaybına uğradı. Hükümet ayrıca, Atina’da bir gencin polis kurşunuyla öldürülmesinin yarattığı durumu iyi yönetememekle suçlandı.

Yunanistan’da yapılan gelen seçimlerin galibi tek başına hükümet kurmaya yetecek sayıda milletvekili çıkaran ana muhalefet partisi PASOK oldu. Yorgo Papandreu'nun liderliğindeki PASOK, yarışa Başbakan olarak giren Kostas Karamanlis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi'ni yenilgiye uğrattı. Seçim sonuçları Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından ne anlama geliyor? Ankara muhabirimiz Elif Özmenek bu soruyu, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Yunanistan uzmanı Muzaffer Vatansever’e yöneltti.

Elif Özmenek'in haerini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG