Erişilebilirlik

Obama’nın Oto Teşvik Programı İşe Yarayacak mı?


Amerika’da çok ilgi gören eski araç değiştirme programı Ağustos ayında sona erdi ancak ülke çapındaki hurda mezarlıklarında işler yeni başlıyor. Değiştirme programına katılan birçok otomobil bayii, hükümet ödeme yapıncaya kadar külüstür araçları saklamıştı. Şimdiyse hurdacılar, hurdanın geriye dönüşümüne ilişkin oldukça sert koşullar içeren programın avantaj ve dezavantajlarıyla uğraşıyor.

Hükümetin külüstür araç değiştirme programı sayesinde I-55 şirketi, hurda işindeki 50 yıllık tarihinin en yoğun günlerini yaşıyor. Illinois’nin Channahon kasabasındaki I-55 Hurda Mezarlığı’nı işleten Dave Anderson şöyle konuşuyor: “Bu bölgede iş yapan otomobil bayilerinin her birinden enaz 500 hurda araç alacağımızı tahmin ediyoruz.” Anderson’un arsasındaki araçların sayısı kısa sürede iki katına çıkabilir. Daha fazla hurda, daha çok gelir demek. Anderson, kullanılabilir otomobil parçalarını satıyor, geri kalan metal parçalarıysa yeniden dönüşüme veriyor. Hükümetin değişim programı, otomobil bayilerinin, hurdaya çıkarmadan önce araçların motorlarını tamamiyle kullanılamaz hale getirmelerini şart koşuyor. Bu şekilde otomobilin en karlı kısmı olan motor, ortadan kaldırılmış oluyor. Motor dışında geriye değerlendirmek için camlar, radyo ve farlar gibi ufak tefek parçalar kalıyor. Bu parçalarla ne kadar kar edileceğini söylemek içinse henüz erken.

David Anderson’a göre bu programın bir yararı var o da satabileceği daha çok parça olması. Çünkü değişim programına katılan külüstür araçların çoğu, nispeten iyi durumda olan araçlar. Ancak Anderson bu parçaları satabileceği bir pazar olmadığını, çünkü eski parçalara ihtiyacı olan araçların zaten bu değişim programıyla hurdaya çıktığını görebilir. Anderson, “Bu durum, elimizdeki parçaların satışını kısıtlayabilir. Bazı otomobil tamircileri de bu konuda kaygılı,” diyor.

Birçok hurda mezarlığı şu anda külüstür araç değişim programının sonuçlarını bekliyor. Programın temiz hava ve petrole daha az bağımlılık gibi avantajlarının hissedilmesi içinse zamana ihtiyaç var.

XS
SM
MD
LG