Erişilebilirlik

Amerika’da Sağlık Masrafları Aileleri Zorluyor


Amerikalıların yaklaşık yüzde 65’inin özel sağlık sigortası var. Bu sigortaların doktor kontrollerinden ciddi hastalıkların tedavisine kadar birçok sağlık hizmetini karşılaması gerekirken, en kapsamlı sigorta sahipleri bile çoğu kez ceplerinden ödeme yapmak zorunda kalıyor. İki yaşındaki Aram Williams’ın ailesi, sınırlı sigortalarla mücadele ediyor. Aile aynı zamanda sağlık reformunun da ateşli savunucularından.

Ağabeyine ayak uydurmak için elinden geleni yapan iki yaşındaki Aram Williams’ın bir yıl önce açık kalp ameliyatı geçirdiğine inanmak oldukça zor. Aram’ın annesi Janere, grip tedavisi için hastaneye gittiklerinde çok daha ciddi bir durumla karşılaştıklarını söylüyor. Özellikle hastane masraflarını sigorta şirketinin karşılamasını sağlamak çok zor olmuş. Williams şöyle konuşuyor: “Hastanenin kabul etmesine karşın hastanede görevli bazı uzman doktorlar sigortamızı kabul etmedi. Hesapta olmayan faturalar gelmeye başladı.”

Doktorunun Aram’a akciğerlerle ilgili rahatsızlığı için hem iktidarsızlık, hem de bazı akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere onaylanan Viagra vermesi üzerineyse durum daha da kötüleşti. Jarene Williams Aram’ın doktorunun, sigorta şirketine, neden bu ilaca ihtiyacı olduğunu anlatan bir mektup yazdığını ve raporlarla birlikte gönderdiğini anlatıyor. Ancak sigorta şirketi, ilaç çok pahalı olduğu için başvuruyu reddetmiş. Sigortadan para alamayan Aram’ın ailesi, ilaç için ayda 600 dolar ödemek zorunda kaldı. Aile, yılda toplam 5 bin dolar da vizite ücreti ödüyor. Aram’ın annesi, başlarına gelenleri açıkladıktan sonra sigorta şirketi, ilacın maliyetini karşılamayı kabul etti. Ancak Aram’ın artık bu ilacı kullanmasına gerek yok. Jarene Williams, “Sigortamız olmasına rağmen toplam maliyetin bize düşen payını ödememiz gerekebilir. Büyük borç altına girmemiz söz konusu, bu da bizi korkutuyor,” diyor. Jarene en azından sigortalı oldukları için memnun, ancak başka ailelerin kendileri kadar şanslı olmadığını biliyor. Jarene’e göre Amerika’da iflasların yarısından çoğuna, tedavi masraflarını karşılayamamak neden oluyor. Aram’ın ailesi ayrıca maliyetin artması nedeniyle oğullarının sigorta kapsamı dışına çıkarılmasından korkuyor. Jarene Williams bu nedenle sigorta şirketlerinin bazı aile fertlerini kapsam dışı bırakmasını önleyecek sağlık reformunu destekliyor. Williams, “Çok uğraşmak zorunda kaldık ancak sonunda oğlumun hayatı kurtuldu ve gereken tedaviyi gördü. Amerika’da başka ailelerin de aynı şekilde ihtiyaçları olan hizmete kavuşmalarını istiyorum,” diye konuşuyor.

Birçok hasta ise ihtiyaçları olan sağlık hizmetini alabilmek için sigorta şirketleriyle pazarlığa oturmak zorunda kalıyor. Miami’deki Jackson Memorial Hastanesi’nde görevli Doktor David Woolsey, birçok hastanın bu durumda olduğunu söylüyor. Woolsey, “İşimin en güzel yanlarından biri, tam teşekkülllü bir hastanede çalışmam. Burada, hastaların ihtiyacını karşılayacak herşey mevcut. Ancak zamanımın çoğu, hastalara, neden ihtiyaçları olan hizmeti alamayacaklarını, hizmetlerin maliyetinin ne olduğunu, ne yapılması gerektiğini ancak yapılamayacağını anlatmakla geçiyor,” diye konuşuyor.

Sağlık reformunu savunanlar, hastaların, hayatlarını kurtaracak sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanamayacaklarına, paralarının yetip yetmeyeceğinin belirlediğini söylüyor. Reformun amaçlarından biri, daha fazla kişiyi sigortalamak. Doktor Woolsey, mevcut sistemde hastaların sağlık durumlarından çok, mali durumları yüzünden kaygılandıklarını söylüyor. Bazıları, reformun sigorta kapsamını genişleteceğinden şüpheli. Reforma karşı çıkan Judy Smith gibileri, hükümetin özel sigorta şirketlerine baskı yapmasının, şu anda sigortasından memnun olanların başına iş açmasından korkuyor. Smith, “Olumsuz etkilenebiliriz. Eşim çalışıyor ve işyerinin sağladığı sigorta güvencesini kaybetmek istemiyoruz,” diyor. Kongre önümüzdeki haftalarda sağlık reformunu tartışmaya devam edecek.

XS
SM
MD
LG