Erişilebilirlik

Filipinlerde Tayfun Korkusu


Filipinler Devlet Başkanı Gloria Arroyo, yaklaşan tayfun nedeniyle tüm ülkede olağanüstü durum ilan etti.
Büyük Okyanus’ta oluşan Parma tayfunu, saatte 200 kilometre hızla esen rüzgârlarla Filipinler’e yaklaşıyor.Tayfunun yarın Filipinler’in güney bölgelerini vurması bekleniyor.
Arroyo,tayfunun yolu üzerindeki 6 eyaletin valilerden halkın güvenli yerlere tahliye edilmesini istedi.
Bu arada Filipinler ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde, daha önceki Ketsana tayfunundan etkilenen milyonlarca kişi yardım bekliyor.Tayfunun yol açtığı sel ve toprak kaymalarında Filipinler’de 280, Vietnam’da 101, Kamboçya’da ise 8 kişi öldü.

Endonezya’daki iki depremde ise ölü sayısı bin yüzü geçti. Birleşmiş Milletler, Çarşamba günkü 7 virgül 6 ve dünkü 5 virgül 2 şiddetindeki depremlerde yüzlerce kişinin de yaralandığını bildirdi. Endonezyalı yetkililer ise ölü sayısını 770 olarak açıkladı ancak artabileceği uyarısında bulundu.
Yabancı arama kurtarma ekipleri enkaz altında kalanları bulmaya çalışırken, yetkililer depremden zara gören bölgelere ağır iş makineleri ulaştırmaya çalışıyor. Endonezya Sağlık Bakanı Siti Sadilah Supari, yabancı ülkelere yardım çağrısında bulundu.

Sunaminin ağır can ve kaybına yol açtığı Büyük Okyanus adalarında da arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Deniz altında meydana gelen 8 şiddetindeki depremin oluşturduğu dev dalgalar Samoa ve Tonga adalarında 200, Amerikan Samoası’nda ise 31 kişinin ölümüne sebep oldu. Olay sırasında kıyıda bulunan çoğu turist yüzlerce kişinin de geri çekilen sularla denize sürüklendiği tahmin ediliyor.
Amerika, Japonya ve Avustralya hükümetleri, Büyük Okyanus’un güneyinde, Yeni Zelanda ile Hawaii arasında bulunan adalara yardım malzemesi gönderiyor.

Başkan Barack Obama, Amerikan Samoası’nı felaket bölgesi ilan etmişti.

XS
SM
MD
LG