Erişilebilirlik

Almanya'da Seçimin Kesin Galibi Hıristiyan Demokratlar


Almanya’da süper seçim yılı olarak tanımlanan 2009’da finali Angela Merkel kazandı. Ocak ayında Hessen eyalet seçimleri ile başlayan seçim maratonu, Cumhurbaşkanı ve Avrupa parlamento seçimlerinden sonra, dün yapılan federal seçimlerle son buldu. Birlik Partileri 2005’de aldıkları yüzde 35,2’den sonra bu kez yüzde 33,8’e geriledi ama birinci parti olmayı başardı. Böylece aynı zamanda Angela Merkel'in başbakanlık koltuğunu koruması kesinleşti. Son dört yılda Almanya’yı idare eden büyük koalisyonun diğer ortağı SPD ise kelimenin tam anlamıyla tarihi bir hezimet yaşadı. Dünya üzerindeki en eski sosyal demokrat parti olan SPD, şimdiye kadarki en düşük oy oranı ile oyların sadece yüzde 23,1‘ini alabildi. SPD’nin başbakan adayı Frank Walter Steinmeier, sonucu Alman sosyal demokrasisi için acı bir bir gün ve büyük bir yenilgi olarak tanımladı. Seçimde sürpriz bir başarı elde eden iki parti ise liberal görüşlü Hür Demokrat Parti FDP ile Sol Parti oldu. 2005 seçimlerinde yüzde 9,8 alan Hür Demokratlar, bu kez yüzde 14,6 ile büyük bir artış kaydetti. Sol Parti’de oyların yüzde 12,1’ini alarak Federal Parlamento’da dördüncü büyük parti oldu. Beklediği oy artışını elde edemeyen ve Eş başkanlığını Cem Özdemir’in yaptığı Yeşiller Partisi ise yüzde 10,5’luk oy oranı ile meclisteki beşinci parti oldu.

Bu sonuçlardan sonra, Angela Merkel, hedefinin FDP ile koalisyon kurarak tekrar başbakan olmak olduğunu açıkladı. Merkel, Almanya’nın tarihin en büyük ekonomik krizinden geçtiğini ve yeni seçilecek hükümetin en önemli hedefinin ülkeyi bu derin krizden çıkarmak olduğunu vurguladı. Ancak FDP ile ‘istikrarlı bir çizginin’ sağlanabileceğine inandığını belirten Merkel, iki parti arasında ortak yönlerin ağır bastığını söyledi. FDP Başkanı Guido Westerwelle ise, parti olarak muhafazakarlarla ortaklığa ‘evet’ dediklerini bildirdi ve vergilerin azaltılmasını, bürokrasinin budanmasını, kalkınmanın canlandırılması ile istihdamın sağlanmasını ortak hedef olarak ele alacaklarını açıkladı. Berlin’deki siyasi çevreler, koalisyon görüşmelerinin bir hafta içinde başlayacağından ve 323 milletvekili ile salt çoğunluk için gerekli 308’lik çoğunluğu rahat aşan Birlik Partileri – FDP hükümetinin en geç Kasım ayında kurulmuş olacağından yola çıkıyorlar. Öte yandan Birlik Partileri-FDP koalisyonunun 3 milyon Türkiye kökenli göçmenler açısından alacağı yön şimdiden merakla bekleniyor. Almanya’daki göçmenlerle ilgili çalışmalarıyla tanınan siyasal bilimci Can Ünver, bu bağlamda liberallerin Birlik Partileri’ni frenleyebileceğini savunuyor.

Bu arada, yeni parlamantoya kaç Türkiye kökenli milletvekilinin girebildiği konusundaki ayrıntıların bugün netleşmesi bekleniyor. Toplam 3 bin 556 adayın Federal Meclis’e girmek için mücadele ettiği yarışta, 31 de Türkiye kökenli aday bulunuyordu. Bu adaylardan bazıları mevcut parlamentoda milletvekili olarak görev yaparken, bazı adaylar bağımsız milletvekili adayı olarak yarışa katıldılar.

Öte yandan aşırı sağcı ve ırkçı Alman Nasyonal Demokratik Partisi NPD sadece yüzde 1,4 oranında oy alabildi ve meclise giremedi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG