Erişilebilirlik

Tarantino’nun Son Filmi Yine İlgi Odağı


Yönetmen Quentin Tarantino, “Inglorious Basterds – Soysuzlar Çetesi” adlı yeni filmiyle, İkinci Dünya Savaşı tarihini, biraz da kara mizahla sinemaseverlere anlatıyor. Film, Alman işgali altındaki Fransa’da geçiyor ve sekiz Yahudi asıllı Amerikalı’nın Nazi avını anlatıyor. Acımasız oldukları gibi kendi çaplarında yaratıcılık sergileyen bu profesyonel katiller, kurbanlarının kafa derisini yüzüyor, Naziler arasında terör estiriyorlar. Elbette, her Tarantino filmi gibi bu filmin senaryosu da bir kurgu.

Tarantino’nun zeki diyalogları ve hazırcevap karakterleri, bu filmde şiddet ve beklenmedik sonlarla buluşuyor. Sonuç seyircinin kanını donduracak türden. Önceki filmlerde olduğu gibi Tarantino klasik filmlere de gönderme yapmış. Sonuncusu da 1967 yapımı 12 Kahraman Haydut filmine gönderme yapıyor. Nazi avcıları, bir Nazi filminin galasının yapıldığı Fransız sinemasını bombalamaya karar veriyor. Çifte ajanlık yapan meşhur bir Alman oyuncu, Teğmen Raine’e, üst düzey Nazi liderlerinin galaya geleceğini haber veriyor.

Teğmen Raine görevi başaracağından emin. Ama onun kadar acımasız Nazi Albayı Hans Landa da, galanın güvenliğinden sorumlu. Soruşturma teknikleri ve soğukkanlı bir şekilde adam öldürmesinden dolayı Landa’ya “Yahudi Avcısı” deniyor. Hitler, gizlenen Yahudileri bulup anında öldürmesi için Landa’yı özellikle seçmiş. Dışarıdan öyle görünmese de Tarantino, Albay Landa’da bir kötülük timsali yaratmış. Landa Yahudileri sıçanlara benzetiyor.

Filmin bir diğer karakteri de intikam peşinde koşan Yahudi bir kadın. Melanie Laurent’in canlandırdığı Shoshanna Dreyfus adlı Fransız oyuncu, geçmişte Landa’nın operasyonundan sağ kurtulan tek kişi. Paris’e kaçan Shoshanna, adını değiştiriyor ve küçük bir sinema açıyor. Kader bu ki, Nazi filminin galası Shoshanna’nın sinemasında yapılıyor. Nazi avcıları sinemayı bombalamayı, Shoshanna da gala sırasında sinemayı kundaklamayı planlıyor.

Karakterlerin filme eklediği yoğunluk ve karmaşık ilişkiler, filmin beklenmedik bir şekilde sonuçlanmasını sağlıyor. Tarantino tarihi gerçeklere meydan okuyor. Ayrıntılarsa, karakterler kadar etkileyici. Teğmen Raine’i Brad Pitt canlandırıyor. Ama Hans Landa’yı canlandıran Avusturyalı aktör Christoph Waltz, Brad Pitt’i gölgeliyor. Cannes’da en iyi erkek oyuncu ödülü alan Waltz, Oscar’ın da kapısını zorluyor. “Soysuzlar Çetesi” şimdiden Tarantino’nun en iyi yapımlarından biri sayılıyor.

XS
SM
MD
LG