Erişilebilirlik

Ani Kalp Durmasına Karşı Can Yeleği


Amerika’da her yıl 300 bin kişi ani kalp durması sonucu hayatını kaybediyor. Ancak doktorlar kimlerin ani kalp durması riski taşıdığından emin değil. Bir çok kalp hastası, kalbin durması halinde şok dalgası vererek yeniden çalışmasını sağlayan aletler takıyor. Bazı doktorlarsa üste giyilen bir yeleğe monte edilmiş yeni bir aleti öneriyor. Ulusal Kalp Akciğer ve Kan Enstitüsü “CanYeleği” olarak adlandırılan bu aletin yeterliliğini inceliyor. Pittsburg’daki üretici firmaysa bu yıl can yeleği siparişi vereceklerin sayısının iki kat artmasını bekliyor.

Russell Bennett doktorunun tavsiyesi üzerine düzenli spor yapıyor. Bennett’e bir kaç ay önce kardiyomiyopati teşhisi konmuş. Bu, kalbin yeterli miktarda kan pompalamasını önleyen bir hastalık. Hastalık ani kalp krizi ve ölüme yol açabiliyor. Bennett’in doktoru kendisine dıştan takılacak can yeleği adlı aleti tavsiye etmiş. Yelek Bennett’in kalbini izleyip doktoruna veri iletiyor. Hayati tehlikesi olan bir kalp ritmi bozukluğu görüldüğünde can yeleği önce Bennett’i uyarıyor, ardından kalpe gerekli elektro şoku iletiyor. Bennett’in doktoru George Monir, aletin göğüs kafesinin içine takılan diğer aletlere alternatif olduğunu belirtiyor. Dr. Monir şöyle konuşuyor: “Eğer hasta kalpe kan akışını sağlamak için açık kalp ameliyatı isterse bu ameliyat kalbin düzelmesine yardımcı olabilir ve uzun dönemli bir alet takılmasına gerek kalmaz.” Doktor George Monir, can yeleği adlı alet piyasaya sürülmeden önce doktorların hastaya bir cihaz takılması gerekip gerekmediğini belirlemek için yeterli zamanı olmadığını söylüyor. Monir şöyle konuşuyor: “Karar verecek yeterli zaman olmadığı için bazen hastaya gereksiz yere alet takılabiliyordu. Daha da kötüsü, başka bir seçenek olmadığı zaman, hasta hayatını kaybedebiliyordu.”

Zoll Lifecor adlı üretici firmaya göre, can yeleği adlı alet, 2002 yılından beri Amerikan piyasasında ve yaklaşık 13 bin hasta tarafından kullanılıyor. Aleti üç buçuk aydır kullanan Russell Bennett, günlük faaliyetlerinin aksamadığını söylüyor. Aleti giymenin sıcak havalarda zorlaştığını kaydeden Bennett, uyurken de zorluk çektiğini belirtiyor. Ulusal Kalp Akciğer ve Kan Enstitüsü’nün çalışması 5 yıl içinde tamamlanacak ve hangi kalp hastalarının bu yeni cihazdan yararlanabileceğine karar verilecek.

XS
SM
MD
LG