Erişilebilirlik

Ahtisaari: "Türkiye İçin AB'nin Üyelik Sürecini İşletmesi Gerekiyor"


Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen Bağımsız Türkiye Komisyonu Başkanı, Finlandiya’nın eski cumhurbaşkanı Nobel BarışÖdülü sahibi Martti Ahtisaari, Amerika’ya Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili olarak Avrupa ülkelerine doğrudan yönlendirmede bulunmamasını tavsiye etti. Ahtisaari, “Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili olarak bana ne yapabileceklerini sorduklarında Amerikalılar’a ‘hiçbirşey söylemeyin’ tavsiyesinde buluyorum” dedi.

Ahtisaari, Çarşamba günü Bağımsız Türkiye Komisyonu’nun hazırladığı “Avrupa’da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak” başlıklı son raporu Washington’da Brookings Enstitüsü’nde sundu. Ahtisaari, müzakere süreci başladıktan sonra Türkiye’ye diğer aday ülkelerden farklı bir statü önerilmesi ve Türkiye’nin gerekli kriterleri karşılasa bile üye yapılmayacağı yönünde görüşler bildirilmesinin Avrupa Birliği’nin inandırıcılığını gölgelediğini söyledi. Bunun geçmişte Avrupa Birliği’nin oybirliğiyle aldığı kararlara aykırı olduğunu da anımsatan Ahtisaari, bugüne kadar Avrupa’daki görüşmelerinde “Alternatif üyelik modelini konuşmayın, tam üyelik sürecini işletin” mesajı verdiğini açıkladı. Ahtisaari, ayrıca Avrupa Birliği’nin Türk kamuoyunda her geçen gün güvenilirliğini kaybetmesinden de rahatsızlık duyduğunu bildirdi.

Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkileri, Kürt sorunu gibi birçok konuda olumlu adımlar attığını anlatan Ahtisaari, “Önümüzdeki iki yıl herhangi bir seçim süreci olmaması Türkiye’deki reformları hızlandıracaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gerçekleştirdiği “futbol diplomasisi” ile Erivan’ı ziyaret ederek iyiniyetini gösterdiğini kaydeden Ahtisaari, Türkiye’nin önerdiği tarihçi ve araştırmacılardan bir komisyon kurulmasına çok olumlu baktığını belirtti.

Ahtisaari, demokratik açılımla ilgili olarak “Hiç Kürtler’le görüştünüz mü, onlara sordunuz mu?” şeklindeki bir soru üzerine, Kürt meselesine bakışta Türkiye’de değişim olduğunu ve TRT’nin Kürtçe kanal kurması dahil birçok olumlu gelişme yaşandığını anımsatarak, eğer tutum değişikliği yapılmazsa çözüm olacağına inandığını kaydetti.

Ahtisaari, “Türkiye’nin gittikçe İslamileşmekte olduğu yönündeki görüşünüz nedir?” sorusu üzerineyse, ortada büyük bir tehdit görmediğini belirterek, “Türkiye ile ilgili olarak böyle bir endişe taşıyanlar mutlaka Avrupa Birliği’ne üyelik sürecini desteklemeli” dedi.

Ahtisaari, toplantıdan sonra Amerika’nın Sesi’nin, Fransız Bakan Pier Lellouche’ın Türkiye’nin birliğe üye olamayacağı yönündeki açıklamalarıyla ilgili sorusu üzerine, “Geçtiğimiz günlerde Paris’te Fransa Dışişleri Bakanı’yla görüştüm. Değişik yetkililerce yapılan her açıklama üzerinde çok fazla durmamak gerekiyor. Türkiye’nin üyeliği, devam eden bir süreç. Önemli olan herkes bu süreç kurallarını biliyor. Yetkililer ne yapılacağını biliyor” dedi.

XS
SM
MD
LG