Erişilebilirlik

21 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times Obama yönetiminin Afganistan’daki Bargam üssünde bulunan tutuklulara bazı haklar tanımasını olumlu buluyor. Ancak gazete bu hakların yetersiz olduğunu da ekliyor:

"Obama yönetiminin bu yeni politikasının nasıl işleyeceğini pratikte yaşayarak göreceğiz. Yine de tutuklulara, askeri kanunların ve uluslararası hukukun gerektirdiği hakların tanınması, masum insanların serbest bırakılmasını sağlayacak önemli bir adımdır. Ne var ki, Obama yönetiminin başka yerlerde yakalanarak Bagram’a getirilen ve altı yıldır orada tutulan yaklaşık 30 kişiye yargılanma hakkı tanımamakta ayak diremesi, Bush döneminin kaygı verici politikalarını hatırlatıyor. Geleneksel olarak savaş bölgelerindeki tutuklulara yargılanma hakkı tanınmaz. Ancak yönetim, farklı bölgelerde yakalanan insanları savaş bölgelerine götürüp orada tutmaya başladığında, “savaş bölgesi” gerekçesi de inandırıcılığını kaybeder."

Boston Globe yaklaşık 600 kişinin altı yılı aşkın bir süredir Bagram’da tutulduğunu hatırlatıyor. Gazete, şimdi bu tutuklulara Cenevre Sözleşmeleri’ndeki hakların tanınmasını adil bir yaklaşım olarak görüyor:

"Bush’un Afganistan’daki tutuklulara Cenevre Sözleşmeleri’ndeki hakları tanımamaktaki ısrarı, Amerikan güçlerinin Afgan halkından destek görmesini de engelleyen bir politikaydı. Şimdi Obama yönetiminin bu konudaki politika değişikliği hem El Kaide ve Taleban’a karşı yürütülen mücadelede Amerika’ya verilen desteği artıracak hem de esir düşen Amerikan askerlerine adil davranılması ihtimalini artıracaktır. Duruşmalar Afganistan’da yapılacağı için, buradaki tutuklular Guantanamo’dakilere kıyasla kendilerini daha iyi ifade etme şansına da sahip olacaktır. Elbette koşullar adil bir yargılamayı zorlaştıracaktır. Ancak yine de, tutukluların kendilerini savunma hakkına sahip olmaları önemli bir gelişmedir."

USA Today konut sektöründe uygulanan teşvik ve vergi muafiyetlerinin uzatılmasına karşı çıkıyor. Gazete, böyle bir kararın diğer sektörlere de kötü örnek oluşturacağını savunuyor:

"Aslında konut sektöründeki vergi indirimleri, tüketicilerin ev sahibi olmasını kolaylaştıran bir önlem değildir. Eğer hükümet konut sektöründe sübvansiyon uygularsa, talebin artmasını sağlar. Ancak böyle bir durumda, piyasa kuralları işlemeye başlar ve konut fiyatları yükselişe geçer. Bu da inşaatçıların, konut kredisi verenlerin ve emlak komisyoncularının karını artırmaktan başka bir işe yaramaz. İlk kez ev alacaklara yönelik vergi muafiyetinin uzatılmasını savunanlar, tam da sektörün canlanmaya başladığı bir dönemde vergi muafiyetinin kaldırılmasının olumsuz sonuçlar doğuracağını öne sürüyorlar. Ancak Kongre, bu gerekçeye inanmamalıdır."

Washington Post okullar açılırken öğrencilere verilen yemeklerin ne kadar sağlıklı olduğu sorusunu gündeme getiriyor. Gazete, yapılan federal yemek yardımının sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmasını istiyor:

"Yılda yaklaşık 12 milyar dolara mal olan ve 31 milyon öğrenciye kahvaltı ve öğle yemeği verilmesini sağlayan Çocukların Beslenmesi Kanunu’nun yürürlük süresinin uzatılması, Ekim ayında Kongre gündemine gelecek. Obama, 2010 bütçesine bir milyar dolarlık ek bir ödenek koyarak, okullarda verilen yemeğin kalitesinin artırılmasından yana tavır aldı. Yönetim de, çocukların daha iyi beslenmesi ve daha sağlıklı olması yönünde çalışmalar yapıyor. Elbette Amerika önemli bir mali dönemeçten geçiyor. Sağlık reformu, ülkenin finansman açığını daha da artıracaktır. Ancak, çocukların bugünkü beslenme biçimi obeziteyi, şeker hastalığını ve erken ölümleri artırarak, sağlık sistemine ek bir yük getirmektedir. Bu nedenle gereken önlemler bugünden alınmalıdır."

XS
SM
MD
LG