Erişilebilirlik

Eski CIA Başkanlarından Uyarı


Yedi eski CIA başkanı Amerikan Başkanı Barack Obama’yı CIA sorguları sırasında mahkumlara uygulanan işkenceye varan yöntemlere ilişkin başlattığı soruşturmayı sonlandırmaya çağırdı.

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi başkanlar sırasında görev alan eski CIA başkanları, taleplerini bir mektupla Beyaz Saray’a iletti.

Mektupta eski CIA başkanlarından John Deutch, Porter Goss, Michael Hayden, James Schlesinger, George Tenet, William Webster ve James Woolsey’in imzası bulunuyor. Bu yedi isim soruşturmanın ülkeyi korumak için risk alan istihbarat görevlilerinin hayatını tehlikeye atacağını ve yabancı ülkelerin Amerika’yla işbirliğinden kaçınmasına yol açacağını savundu.

Amerikan Adalet Bakanı Eric Holder, geçen ay soruşturmanın başına savcı John Durham’ı atamıştı. Durham, CIA personelinin eski Başkan Bush döneminde yapılan sorgulamalarda kanunlara aykırı hareketlerle bulunup bulunmadığını araştırıyor.

Holder’ın sözcüsü Mark Miller, kararın gerçeklerin araştırılması ve kanuna uyulması yolunda atılmış bir adım olduğunu söylemişti.

XS
SM
MD
LG