Erişilebilirlik

Fransız Bakandan Türkiye'yi Şaşırtan Açıklama


Fransa’nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Pierre Lellouche, G-20 zirvesi öncesi Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüşeceğini ve Türkiye’nin birliğe üye olmasının istenmediğini açıkça söyleyeceğini açıkladı. Lellouche kapalı kapılar ardında Avrupa Birliği'nin tüm üyelerinin iki ülke dışında Fransa’yla aynı görüşte olduğunu öne sürdü.

Avrupa Birliği liderlerinin G-20 zirvesi öncesi ortak politikasını belirlemek üzere Brüksel’de toplanan olağanüstü zirve öncesi, Türkiye’nin üyelik süreci ve Türkiye-Fransa ilişkileri yeniden ülke gündemine yerleşti. Fransa’nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Pierre Lellouche, Brüksel zirvesine ilişkin Meclis Avrupa İşleri Komisyonu’na, Fransa’nın Avrupa Birliği öncelikleri konusunda bilgi verdi.

Bugüne kadar hararetle Türkiye’yi savunan Lellouche, Türkiye taraftarı olmasına karşın, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye’nin tam üye olamayacağı tezini savunduğunu dile getirdi. Avrupalı meslektaşlarıyla yaptığı ikili görüşmelerde AB’nin iki ülkesi hariç, tüm Avrupa bakanlarının kendi ülkelerinin de Türkiye’nin tam üye olamayacağını düşündüklerini ancak bazı büyük ihaleler nedeniyle bunu açıklıkla dile getiremediklerini söylediklerini aktardı.

Bu iki ülkenin Dönem Başkanı İsveç ve İngiltere olduğu tahmin ediliyor. Fransız Radyosu France Info’ya da konuyu değerlendiren Bakan Lellouche, artık Türkiye’ye yalan söylenmesinden ve iki yüzlü davranılmasından vazgeçilmesini istedi.

Bakan Lellouche G-20 zirvezi sırasında Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüşeceklerini ve Bağış’a da bu düşüncelerini açıklıkla aktaracaklarını dile getirdi. Peki bakanlığından önce Türkiye’yi, Türkiye büyükelçisinden daha hararetle savunan Pierre Lellouche’un fikri nasıl bu kadar hızla değişti?

Lellouche’a göre bu değişimde geçtiğimiz Nisan ayında Başkan Barack Obama’nın “Türkiye tam üye olmalıdır” açıklamasını da yaptığı NATO zirvesinin payı büyük oldu. Ancak Hükümetin bir üyesi olduğunu da eklemesi Lellouche’un üzerinde Sarkozy ve hükümetin baskısını da gösteriyor. Üstelik diğer Avrupa ülkelerinin de saklasalar da Sarkozy gibi düşündüğünü dile getirmesi de önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor.

Önümüzdeki hafta yapılacak G-20 zirvesi öncesi diplomasi trafiği Avrupa’da hızlandı. Bu çerçevede Brüksel’e gelecek olan Bakan Egemen Bağış, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Sakozy’nin gölgesi diye tabir edilen Claude Gueant, Diplomasi başdanışmanı Jean-David Levitte, Lellouche ve ekibi ile Türkiye Sezonu Fransa tarafı Başkanı AXA Yönetim Kurulu Başkanı Henri de Castries ile bir araya gelecek.

Görüşme trafiği ve açıklamalar Fransa ile Türkiye’nin AB’de yeni ve gergin bir döneme girmekte olduğunun ilk ipuçlarını gösteriyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG