Erişilebilirlik

ABD Avrupa'ya Füze Kalkanı Projesini İptal Etti


Başkan Barack Obama, Amerika’nın Doğu Avrupa’ya füze kalkanı kurmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Ancak Obama Avrupalı ve NATO müttefiklerini savunacak yeni bir sistemden yana olduğunu belirtti.

Obama dün yaptığı açıklamada, yeni füze savunma planının daha güçlü, hızlı ve modern savunma sağlayacağını, ucuz ve etkili bir sistem oluşturacağını belirtti.

Savunma Bakanlığı’na göre yeni kurulması amaçlanan sistem, kuzey ve güney Avrupa’nın yanı sıra gemileri de kapsayacak. Dört aşamalı yeni sistemde hem karaya, hem de gemilere radar sistemiyle anti-balistik füzeler yerleştirilecek.

Amerika ve Avrupa ülkelerini, İran füzelerine karşı korumaya kararlı olduğunu yeniden vurgulayan Obama, bu karara İran’ın füze programının yeniden değerlendirilmesi sonucu varıldığını söyledi.

Bush yönetimi İran’ın muhtemel bir füze saldırısına karşı Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya füze savunma sistemi kurulmasını istiyordu.

Moskova hükümeti, sistemin Rusya’yı hedef aldığı iddiasıyla projeye şiddetle karşı çıkıyordu.

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, proje yeniden gözden geçirildikten sonra, İran'ın Avrupa'ya tehdit oluşturacak füze teknolojisine sahip olmadığı sonucuna varıldığını bildirdi. Gates, planlanan yeni sistemin daha etkili teknoloji ve daha geniş koruma getireceğini söyledi.

İran’ın uzun menzilli füze teknolojisinin, başta düşünüldüğü gibi acil bir tehdit oluşturmadığını vurgulayan Gates, yeni sistemin tehdit artarsa, savunma gücünü arttırma yeteneğine sahip olacağını da söyledi.

Amerika'nın geçen yıl Çek Cumhuriyeti ve Polonya'yla imzaladığı anlaşmalar, füze kalkanı projesinin 2012 yılına kadar tamamlanmasını öngörüyordu.

Rusya Karardan Memnun

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev Amerika’nın, Avrupa için yeni bir füze savunma sistemi girişimini sorumlu bir hareket olarak niteledi.

Medvedev Başkan Obama’nın açıklamalarını olumlu bulduğunu belirtirken, füze savunma sistemi konusunda Amerika’yla konuşmaya devam edeceklerini kaydetti.

Başkan Obama da Rusya’nın, bölge için geniş çaplı bir füze savunma programı konusunda gösterdiği işbirliğini de memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

XS
SM
MD
LG