Erişilebilirlik

Türkiye ve Suriye Arasında Vize Kalkıyor


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dün İstanbul’da Irak ve Ortadoğu barış sürecini görüştü.

İki lider ayrıca bir işbirliği anlaşması imzaladı, iki ülke arasında vize zorunluluğuna da son verdi.

Geçen yıl İsrail’le Suriye arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Türkiye bu görüşmeleri yeniden başlatmayı istiyor.

Türkiye ayrıca, Bağdat’a geçen ay girişilen militan saldırılar yüzünden Suriye ile Irak arasında, ortaya çıkan diplomatik anlaşmazlığı da gidermeye çalışıyor. Türk, Irak ve Suriye dışişleri bakanları da bugün biraraya gelerek anlaşmazlığı ele alacak. İstanbul’daki görüşmeye Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa da katılıyor.

Irak hükümet sözcüsü, Suriye, bombalı saldırılara karışmakla suçladıkları Baas üyesi iki zanlıyı teslim etmedikçe görüşmelerin sonuç vermeyeceğini açıkladı. Geçen ay Bağdat’ta düzenlenen saldırılarda yaklaşık 100 kişi ölmüştü. Suriye zanlıları teslim etmeyi reddediyor, Irak’tan kanıt göstermesini istiyor.

'Demokratik Açılım'a Destek

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Türkiye ziyaretinin vitrininde Suriye ile Irak arasındaki soruna Ankara’nın arabuluculuğu vardı. Oysa Esad, Suriye’den ayrılmadan, dünya basınına yansıyan açıklamalarında Kürt açılımı"na destek vermiş, "Silah bırakırlarsa dağdaki Suriyeli PKK'lıları alırız" demişti. İşte bu da Suriye Devlet Başkanı’nın ziyaretinin perde arkasındaki en önemli gündem maddesiydi.

Detayları basına çok yansımasa da siyasi gözlemciler, Esad ile kapalı kapılar ardında Ankara’nın PKK konusunda ciddi adımlar atılması için sıkı bir pazarlık yaptığı yönünde. Zira, basına yansıyan yönüyle bu konu, Esad’ın ziyaretiyle Türkiye’nin, tıpkı Irak ile yaptığı gibi Suriye'yle de bir güvenlik işbirliğinin temellerini atmış olduğuydu. Başbakan Erdoğan’ın Esad’la görüşmesinde iki lider, yüksek düzeyli stratejik işbirliği inşasını öngören bir konseyin kurulması için bir anlaşmaya imza attılar. Her ne kadar Suriyeli PKK’lıların durumu henüz netlik kazanmasa da böylece Şam ile Ankara başta bölge güvenliği olmak üzere enerji, sağlık ve çevre gibi alanlarda ortak adımlar atmaya niyet göstermiş oldu. Bu mekanizma ile bundan sonra her sene iki ülke Başbakanlarının eşbaşkanlığında ortak kabine toplantıları yapılacak. En az bir kere de bakanlar konseyi toplanacak.

Bunun dışında Esad’ın ziyaretinde diğer önemli bir gelişme de Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak tümüyle kaldırılması oldu. Bundan sonra tüm Türkiye vatandaşları Suriye’ye vizesiz gidebilecekler.

Bu gelişmeler, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ziyaretinde yaptığı açıklamalarla bütünleşince Türkiye’nin bölgede giderek artan etkisine de dikkat çekiyor. Esad, Türkiye'nin, Arap dünyasının sorunlarına gösterdiği hassasiyetin kendilerini çok etkilediğini söylerken, Türkiye'nin, ABD'nin, Irak'a müdahalesine karşı durmasını Arap ülkelerinin hayranlıkla karşıladığını belirtti. “Aynı şekilde, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında İstanbul'da yapılan büyük miting, Türk halkının ve Türk hükümetinin tavrı, Arap halkı tarafından saygıyla karşılandı” diyen Esad, Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta gösterdiği tavır için “Günümüzde bu tavrı gösterecek adil insanlara çok büyük ihtiyaç duymaktayız'' ifadesini kullandı. Suriye Devlet Başkanı, ayrıca Türkiye'nin bölgedeki aracı aktif politikasının gerekliliğine dikkat çekerken, “Türkiye'nin rolü gerçekten çok büyük güven veren bir roldür. Barış görüşmeleri için çok önemlidir” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ziyaretinin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Suriye ve Irak ile yapılan benzer bir yüksek düzeyli stratejik işbirliğinin İran ile imzalanabileceğini açkladı. Siyasi gözlemcilere gore böylece AK Parti hükümeti yürüttüğü Kürt açılımı konusunda da bölge ülkelerinden önemli bir destek sağlamış olacak.

XS
SM
MD
LG