Erişilebilirlik

Obama'ya 'Yalancı' Diye Bağıran Milletvekiline Kınama


Temsilciler Meclisi, Başkan Barack Obama’nın Kongre’de, televizyonlardan da canlı yayınlanan konuşması sırasındaki davranışı yüzünden bir milletvekilini kınama kararı aldı. Temsilciler Meclisi Başkan Obama’ya oturduğu yerden "Yalancı" diyen Cumhuriyetçi partili milletvekilini 179’a karşı 240 oyla kınadı.

Başkan Obama geçen hafta sağlık reformu konusunda Kongre üyelerine hitap ederken, Cumhuriyetçi Partili Güney Carolina milletvekili Joe Wilson’un tepkisine hedef oldu. Wilson’un Başkan’a, “Yalan söylüyorsun!” şeklindeki müdahalesi, salonda çınlamış ve televizyonlardan tüm Amerika’da duyulmuştu.

Bu sözler üzerine Başkan’ın kürsüsünün arkasında oturan Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi öfkeyle sesin geldiği tarafa bakmış, yanında oturan Başkan Yardımcısı Joseph Biden da tiksintiyle başını önüne eğmişti.

Ertesi günü basın toplantısı düzenleyen Pelosi, sağlık reformu konusunda ilerlemenin daha büyük önem taşıdığına işaret ederek, Temsilciler Meclisi’nin, bu olayın üzerinde durmayacağını söylemişti.

Ancak Wilson’la aynı eyaletin milletvekili ve Demokrat parti’nin önde gelen liderlerinden Jim Clyburn, gelecekte buna benzer olayların önlenmesi için Temsilciler Meclisi’nin bu olaya ciddiyetle eğilmesinde ısrar etti. Clyburn, "Oturum sırasında içimizden biri, bu meclisin kurallarını ciddi şekilde ihlal eder ve Amerika’nın başkanını, ülkenin başkomutanını, sıkılmadan, bağırarak yalancılıkla suçlarsa ve resmen olaydan üzüntü duyduğunu ifade etmekten kaçınırsa, en azından bizim de, tasvip etmediğimizi açıkça ifade yükümlülüğümüz vardır," diye konuştu. Clyburn ve diğer siyah Kongre üyeleri, bu olayın sağlık reformunu aştığını ve ırkçı bir yüzü olduğunu düşünüyor.

Wilson’un Temsilciler Meclisi salonunda kürsüye çıkıp özür dilemekten kaçınması, Demokratlar’ın öfkesini daha da artırdı. Wilson Beyaz Saray’a telefon edip, Başkan Obama’dan özür dilediğini açıklamasının yeterli olduğunu savundu. Wilson Obama’nın özrü kabul ettiğini belirtti ve meselenin kapandığını savundu.

Sonunda, milletvekilleri davranışın Temsilciler Meclisi’ni küçük düşürdüğünü belirten kararı kabul etti. Demokrat Partili 12 üye, alınan kararın aleyhinde, 7 Cumhuriyetçi üye de lehinde oy kullandı.

Amerikan tarihinde ilk kez bir Temsilciler Meclisi üyesi, Kongre’nin ortak oturumunda Başkan’a bağırdığı için disiplin cezası aldı.

XS
SM
MD
LG