Erişilebilirlik

Almanya'da Aşırı Sağcı Parti Türk Düşmanlığına Yatırım Yapıyor


Almanya’da kapatılması sık sık gündeme gelen aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti NPD’nin 27 Eylül’deki genel seçimler öncesinde yoğun bir “Türk düşmanlığı” kampanyasına başladığı haber veriliyor.

Yaklaşan federal seçimler öncesinde yapılan değişik kamuoyu araştırmaları oy pastasının nasıl bölüneceği konusunda genel olarak benzer sayıları ortaya koyuyor. Karşıt bloklar olarak, muhafazakar Birlik Partileri ve liberal FDP ile Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti’nin toplam oyları yüzde 45’erle eşit durumda. Geriye kalan yüzde onluk oy oranını ise küçük partilerin paylaşacağından yola çıkılıyor. Bunlar arasında, internetten film ve müzik indirmeyi yasaklayan yasaların kaldırılması ve terörle mücadele adı altında kişisel özgürlüklerin sınırlandırılması konularında mücadele eden ve gençler arasında çok popüler olan Korsan Partisi’nin yüzde 5 barajını zorlayabileceğine vurgu yapılırken, göçmen temsilcileri ise ırkçı ve aşırı sağcı NPD’nin alacağı oy oranını tedirgin bir şekilde bekliyorlar. NPD’nin son haftalarda seçim çalışmalarını genç seçmelere yönelik şekillendirmesi ve değişik internet siteleri ile yandaş toplamaya çalıştığı dikkati çekiyor. Almanya kaynaklı toplam 800 internet sayfasından göçmen, özelliklede Türk düşmanı içerikli müzik, video ve sloganlarla atağa geçen ırkçıların internet sayfalarını kamufle etmeye de çaba gösterdikleri belirtiliyor. Uzmanlar NPD'nin ve ona yakın grupların internet sayfalarında, ilk bakışta tipik neonazi içeriğinin belli olmadığını, ırkçı ve kin dolu söylemlerin sayfalardaki video görüntülerinde ve tartışma forumlarında gizlendiğini kaydediyorlar. Alman istihbarat örgütleri, NPD’nin kamuoyuna açık seçim çalışmalarında da değişik bir strateji izlediğini, eskiden dazlak ya da dış görünümüyle kendini aşırı sağcı olarak ele veren giysilerin yerine, şimdi dış görünümlerinin normal olmasına büyük özen gösterdiklerini bildiriyorlar. Buna karşın seçim afişlerinde ise açık bir şekilde Türk düşmanlığı yapılıyor, nitekim bir grup Türk kadınını gösteren bir resmin üstünde ‘Ülkenize geri dönün’ mesajı verilirken, bir başka afişte de gene Türkler konu edilerek, ‘Alman işyerleri Alman işçilerine’ yazılı. NPD, diğer bir başka afişinde ise Almanya’da camii inşaatlarına ‘Her cami ait olduğu köye’ söylemi ile karşı tavır alıyor. Sokaktaki vatandaş ise, Türkler’i malzeme yapan NPD’nin seçimlerde başarısız olmasını umud ediyor.

Irkçı NPD, Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde daha güçlü. Son yıllarda oylarını bu bölgede çok büyük bir oranda arttıran ve ülkenin 'kurtuluşunu' Türklerin ülkeden gönderilmesinde gören NPD şu anda üç eyalet parlamentosunda temsil ediliyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG