Erişilebilirlik

15 Eylül  Amerikan Basınından Ozetler


USA Today, krizin üstünden bir yıl geçmesine rağmen finans sektöründe hala kapsamlı bir reform yapılmamasını eleştiriyor. Gazete, zaman geçtikçe reform şansının da azaldığını vurguluyor:

“Yapılması gereken çok şey var. Kredi kuruluşlarının belirli bir güce sahip olmalarını sağlamak gerekiyor. Egzotik mali araçların denetlenmesi, yatırım fonlarının kayıt altına alınması, kredi kuruluşlarının çok yakından izlenmesi gerekiyor. Yöneticilere ödenen paralar konusunda hissedarlara daha fazla söz hakkı tanınması da şart. Ancak yönetim harekete geçmek için ne kadar çok beklerse, Wall Street de, Las Vegas tarzı iş yapma anlayışına o kadar çabuk geri dönecektir. Bu, önemli bir sorundur. Çünkü yaşananların da öğrettiği gibi, Wall Street’te olanlar sadece Wall Street’i ilgilendirmiyor.”

Christian Science Monitor ise finans sektörünün yeniden güven kazanması için sadece yasal reformların yetmeyeceği görüşünde. Gazete, sektörün de bu konuda çaba harcaması gerektiğini savunuyor:

“Krize rağmen, Wall Street hala kısa vadeli düşünme alışkanlığından vazgeçmedi. Dolayısıyla yeni bir mali krizi önleme görevi, daha güçlü bir hafızaya sahip olan yönetime düşüyor. Ancak yeniden güven oluşturma görevi sadece yönetime bırakılamaz. Yasal düzenlemelerin yanı sıra, sektör de kendi içinde bir reforma gitmeli ve bireyler de toplumun genel çıkarlarını gözeterek bir kar arayışına girmelidir. Geçen yıl 15 Eylül’de Lehman Brothers’ın çöküşüyle başlayan kriz unutulmaya başlamadan önce, bu üç alanda daha fazla çaba harcanması gerekiyor.”

Los Angeles Times gazetesi geçen yıl başlayan mali krizin ardından Wall Street’i devletin kurtardığını hatırlatıyor. Gazete, bu durumun kamu ve özel sektör ayrımını belirsizleştirdiği görüşünde:

“Ekonomi yeniden rayına girerken, artık yönetim ve Merkez Bankası, devletin finans sektöründen çekilmesi konusunu da gündemine almalıdır. Ancak Obama, krizin yıldönümünde yaptığı konuşmada, esas olarak yeni bankacılık kuralları konusundaki önerileri anlatmayı tercih etti. Elbette ki Kongre, ekonominin genelini tehdit eden bankalar, yatırım ve sigorta şirketleri üzerindeki denetimi sıkılaştırmalıdır. Ancak bir yandan denetim mekanizmaları sıkılaştırırken, bir yandan da kamunun finans sektöründeki varlığı da giderek azaltılmalıdır.”

New York Times Ortadoğu’da şiddetin azalmasına rağmen, tarafların barış için gereken adımları atmadığını belirtiyor. Gazete, kısa vadede harekete geçilmezse, barış şansının kaybedileceğini öne sürüyor:

“Amerika’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, bölgede temaslarını sürdürüyor. Mitchell, İran’a göre tavır belirleyen Mısır ve Suudi Arabistan’a, Tahran’ı ve aşırı güçleri engellemenin tek yolunun barış anlaşması olduğunu anlatmalıdır. Obama, Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimlerinin dondurulmasının ve masaya oturmanın kendi çıkarına olduğu konusunda İsrail Başbakanı Netanyahu’yu daha sert biçimde ikaz etmelidir. Obama ve Mitchell, güven oluşturmak ve diplomatik temasları başlatmak için sekiz aydır çaba harcıyor. Eğer kısa vadede, taraflar bir uzlaşmaya varmazsa, artık kendi önerilerini masaya koymaları gerekebilir.”

XS
SM
MD
LG