Erişilebilirlik

16 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Washington Post İran'la yapılacak görüşmelerin, ılımlı muhalefeti bastırmaya çalışan muhafazakârlara güç vereceğini savunuyor. Gazete, ayrıca, görüşmelerde, İran'da yargılanan Batılıların durumunun da ele alınmasını öneriyor:

"Ağustos ayından bu yana yaklaşık 140 politikacı, sivil toplum temsilcisi ve gazetecinin yargılanması devam ediyor. İran'da Batı güdümlü bir devrim yapmaya çalışmakla suçlanan sanıklar arasında çifte vatandaşlık taşıyanlar ve bazı büyükelçiliklerin çalışanları da var. Obama yönetimi, İran'ın görüşmeler konusundaki ciddiyetini ölçmek için, bu kişilerin serbest bırakılmalarını ve İran'dan ayrılmalarına izin verilmesini istemelidir. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın böylesine küçük bir tavizi kabul edip etmeyeceği, Amerika ile ilişkilerini düzeltmeye niyetli olup olmadığını da gösterecektir."

New York Times Amerika'da yoksulluk sınırı altında yaşayanların sayısının 40 milyonu aştığını ve ekonomik krizin gelir dağılımındaki dengesizliği dana da artırdığını yazıyor:

"Şimdi asıl mesele, ekonomide bir büyüme yaşandığında bunun yoksullara ve orta sınıflara mı, yoksa geçmişte yaşandığı gibi yine zenginlere mi yarayacağı sorusudur. Bu sorunun cevabı, Kongre'nin ekonomide düzelmeyi nasıl sağlayacaklarına bağlıdır. Ekonomik büyümenin paylaşımında hükümet devreye girmelidir. Sendikaların desteklenmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi, ekonominin büyümesi ile sağlanacak karların adil bir kısmının ücretlere yansımasını da beraberinde getirecektir. Bush döneminde yaşananlar, bize adil bir paylaşım olmadan da ekonominin büyüyebileceğini gösterdi. Ancak, yine aynı dönemde yaşadıklarımız bize, böyle bir ekonomik büyümenin sürdürülebilir ve savunulabilir olmadığını da gösterdi."

Boston Globe gazetesi, Obama yönetiminin Çin malı otomobil lastiğine yüksek gümrük vergisi koymasının işe yaramayacağını ve ters etki yapacağını ileri sürüyor:

"Yeni gümrük vergileri, Amerika'da istihdamın korunmasını sağlamaya yetmeyecektir. Şerketler, muhtemelen yurt dışında yeni pazar arayışlarına girecektir. Bu uygulamadan Amerikalı tüketiciler ve Çin'den ithal edilen lastiklerin üçte ikisini üreten Amerikan firmaları zarar görecektir. Daha da kötüsü, Obama yönetiminin bu kararına karşı misillemeler gelecektir. Eğer Obama'nın amacı bu kararla sendikaları memnun ederek sağlık reformunda destek sağlamaksa, öncelikleri konusunda bir kafa karışıklığı yaşıyor demektir. Çin'le yaşanacak bir ticaret savaşından bütün Amerika zarar görecektir. Böyle bir durumda sağlık reformunun maliyetini karşılamak da güçleşecektir."

Christian Science Monitor bazı ünlülerin kötü örnek oluşturacak davranışlarına dikkat çekiyor. Gazete, Obama'ya yalancı diyen milletvekilini, MTV video ödülleri gecesinde sahneye atlayan Kayne West'i ve hakemi tehdit eden tenisçi Serena Williams'ı buna örnek gösteriyor:

"Milletvekilleri, sporcular ve diğer ünlüler kendi içinde farklılıklar barındıran Amerika'nın birliğine hizmet etmelidir, bu farklılıkların çatışmaya dönüşmesine değil. Elbette, tartışma kültürü demokrasinin bir gereğidir. Ancak, kişilere yönelik saldırılar demokrasiye zarar verir. Tartışma ile iftira arasında bir ayrım koymak gerekir. Bu tür davranışlar kafa karışıklığına ve güvensizliğe yol açar. Eski başkanlardan Thomas Jefferson, kimsenin bir başkasının konuşmasını bağırıp çağırarak, alkışlayarak, ıslıklayarak, fiziki müdahalede bulunarak engelleme hakkı olmadığını vurgulamıştı. İnsanlar ancak medeni bir diyalog çerçevesinde birbirlerini anlayabilir ve orak bir çalışma yürütebilir. Jefferson bunu biliyordu. Biz de öğrenmeliyiz."

XS
SM
MD
LG