Erişilebilirlik

New York'ta 40 Yıldır Süren Tünel Projesi


New York kenti, su kaynaklarının bol ve kaliteli oluşuyla bilinir. Kent sakinlerinin su ihtiyacı, New York eyaletinin kırsal kesimlerindeki baraj, rezervuar ve su yollarıyla karşılanıyor. Bu kaynaklardan gelen su, New York’un beş bölgesine de ulaşan iki ayrı dev tünelden geçiyor. 20’inci yüzyılın başlarında inşa edilen tünellerde şimdiye kadar onarım ya da denetleme yapılmamış. Bu iki tüneli de kullanılmaz hale getirecek bir felaket olasılığına karşı üçüncü bir tünel yapılıyor. 40 yıl önce başlayan bu üçüncü tünel projesi, New York tarihinin en karmaşık altyapı projelerinden biri.

New York’un beş bölgesinden biri olan Bronx’ta Van Cortlandt Parkındaki golf sahasının 40 metre altında bulunan bu şantiyede gece-gündüz farkı yok gibi. İşçiler New York halkının içme suyu kaynaklarının temizlik ve güvenliğini sağlayacak ilk filtreleme sistemini inşa ediyor. Projenin 4 yıl sürmesi planlanıyor. Kentin içme suyunun dörtte biri, New York eyaletindeki rezervuarlardan geliyor. Bu suyun yeni filtreleme tesisine girmesini sağlayacak tünellerin inşaatı, gece gündüz devam ediyor.

İşçiler, açtıkları dar kuyuya bir asansör yerleştirerek demiryolu döşemiş, elektrik kabloları yerleştirmiş ve kazı çalışmasından sonra temizlik için gereken pompayı kurmuş. Gece vardiyasının sorumlusu Morgan Curran şöyle konuşuyor: “Bu tüneller için yeterince yer açtıktan sonra delme makinesini getirdik. Önce bir tarafı, sonra diğer tarafı deldik. Raylı sistemi oluşturmak için bunu yapmak zorundaydık.”

Yeraltındaki işçiler proje mühendisi Chris Smart’la birlikte çalışıyor. Smart’ın yaptığı hesaplamalar, tünellerin ilerlemesi gerektiği yönde kazılmasını sağlıyor. Chris, milyonlarca dolarlık hataları önlemek için takım çalışmasının çok önemli olduğunu söylüyor. Tüneller, bu açık kuyuda halen inşa edilen filtreleme tesisine bağlanacak. Bu inşaatın 2012’de, tüm sistemin de 2020 yılında tamamlanması bekleniyor. New York Çevre Koruma Dairesi Başkan Yardımcısı Steven Lawitts’e göre, bu projeler New York için çok önemli. Lawitts, “Bundan 100 yıl sonra New Yorklular dönüp geriye baktıklarında üçüncü bir su tüneli ve filtreleme tesisinin kurulmasının, eyalet altyapısının onarılmasının ve New York limanının temizlenmesinin ne kadar akıllıca bir karar olduğunu düşünecekler,” diyor.

XS
SM
MD
LG