Erişilebilirlik

Çocuk Fuhuşunu Önlemede Yeni Yöntemler


Amerika’da polis teşkilatları ve insan hakları örgütleri, çocuk fuhuşuyla mücadelede yeni yöntemlere başvuruyor. Bu çabaların özünde, fuhuşa ve cinsel köleliğe zorlanan genç kız ve çocuklara suçlu damgası vurmak yerine onları mağdur olarak görmek yatıyor.

Amerikan Federal Soruşturma Dairesi FBI’a göre Amerika’da her yıl 100 bin çocuk ve genç kız, fuhuşa zorlanıyor. Eski çocuk fahişe Tanya, bunlardan biri. Bu yılın başında 29 eyalette düzenlenen bir operasyonda 50 kadın tüccarı ve fuhuş yapan yüzlerce kadın, gözaltına alındı. 48 çocuk fahişe de tutuklanıp polis nezaretine alınanlar arasındaydı.

Federal Soruşturma Dairesi’nden Patrick Fransen, bu genç kızlara yardım etmek için onları tutuklamaktan başka seçenekleri olmadığını söylüyor. Fransen, “Bu çocukları götürecek bir yerimiz yok. Onlara yardım etmemiz için ilk önce suçlamamız gerekiyor,” diye konuşuyor. Operasyon, aslında polisin fuhuşa zorlanan çocuklara yardım etmede çektiği zorlukları da gözler önüne seriyor. Polis, gençleri son derece tehlikeli bir durumdan kurtarmak istiyor ancak onları suçlu olarak damgalamak, utanç durgularını körüklüyor.

Evden birden fazla kez kaçan bir çocuğun sokaklara düşme ve fuhuşa zorlanma olasılığı, oldukça yüksek. Bu çocukların birçoğunun da daha önceden cinsel istismara maruz kaldığı sanılıyor.

Maryland eyaleti Montgomery İlçesi Polis Teşkilatı’ndan Robert Bolesta, çocuk fuhuşunu önleme biriminin başında. Birim, mümkün olduğunda, cinsel köleliğe zorlanan çocukları kurtarmak için tutuklamaktan başka çareler arıyor. Bolesta şöyle konuşuyor: “Çocuklar eğer insan ticareti mağduruysa o zaman bazı haklar tanınıyor ve bu kişiler, korumaya alınıyor. Onları içinde bulundukları durumdan kurtarıyoruz ve fuhuş yapmakla suçlamıyoruz.” Polis teşkilatları, daha büyük suç unsurları söz konusu olduğunda tehlike altındaki genç kızları kurtarmaya odaklanıyor. Bolesta, biriminde görev yapan polislerin ülke çapında yapılan araştırmalara dayanan özel bir eğitim aldıklarını söylüyor. Buna göre polisler, kişinin, kendi rızası dışında fuhuşa zorlandığını anlayabiliyor. Robert Bolesta, “Kişi, kendine ait nüfus cüzdanı, ehliyet ya da sosyal güvenlik kartı gibi belgelere sahip değilse ya da kişi istediği zaman istediği yere gidip-gelemiyorsa bunlar fuhuşa zorlanmanın işaretleri olabilir,” diyor.

Amerika’da sokaklarda cinsellik için pazarlanan çocukların kaderi, Kongre’de bir toplantıda ele alındı. Katılımcı insan hakları örgütleri, çocuk fuhuşuyla mücadele ve mağdurlara yardım için daha fazla kaynak ayrılmasını istedi. Kayıp ve Sömürülen Çocuklar Ulusal Merkezi’nin Başkanı Ernie Allen de bunlar arasındaydı. Allen, “Bu çocuklar, mağdurdur,” diyor ve şöyle devam ediyor: “Bu durum, 21’inci yüzyıl köleliğidir. Fuhuşa zorlanan çocukların bu durumdan çıkmasına izin verilmiyor. İnsan tüccarları, çocukları kullanıp sonra da suçlu olarak bir kenara atıyor. Bu çocukların tutuklanması değil kurtarılması gerekli.”

Birçok polis ve uzman, çocuk fuhuşu sorununu sona erdirecek en etkili stratejinin, çocuk fahişelere olan talebi ortadan kaldırmak ve çocuklarla cinsel ilişki için para ödeyenleri tutuklamak olduğu konusunda hemfikir.

XS
SM
MD
LG