Erişilebilirlik

Rusya ve Türkmenistan Arasında Enerji Görüşmesi


Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, Türkmenistan’da Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile enerji konularını ele aldı.

İki lider Nisan ayında kesilen, Türkmenistan’dan Rusya’ya doğal gaz sevkinin yeniden başlaması için tarih belirlemedi. Ancak Berdimuhammedov, teknik sorunların giderildiğini açıkladı. Kremlin sözcüsü de Rus ve Türkmen şirketlerinin önümüzdeki haftalarda yeniden görüşeceğini belirtti.

Türkmen doğal gaz boru hattında Nisan ayındaki patlama iki ülke ilişkilerinin gerilmesine yol açmıştı. Türkmenistan, Rusya’nın gaz alımını aniden azaltmasıyla, borularda biriken basıncın patlamaya yol açtığını öne sürmüştü.

Türkmenistan’ı dün ayrıca, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbeyev ziyaret etti. Üç ülkenin lideri İpek Yolu otomobil yarışının son aşaması için düzenlenen kutlamalara katıldı.

Ayrıca Cuma günü Kazakistan’ın Aktau kentinde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de katılımıyla enerji ve diğer konuların ele alındığı dörtlü bir zirve yapıldı.

Orta Asya ülkeleri, Avrupa Birliği’nin desteğiyle Hazar Denizi’nden Avrupa’ya, Rusya ve Ukrayna’yı dışarıda bırakan Nabucco projesine katılmayı planlıyor.

XS
SM
MD
LG