Erişilebilirlik

'Alkol Trafikte Her Yıl 12 Bin Can Alıyor'


178 ülkede yapılan bir araştırma, ölümle sonuçlanan trafik kazalarının yüzde 30 ila 40’ının alkollü araç kullanmaktan kaynaklandığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri alkollü sürücülerin sadece yasaları çiğnemediğini, aynı zamanda toplum sağlığını tehlikeye arttıklarını belirtiyor.

Alkollü Sürücülere Karşı Anneler Örgütü'ne göre Amerika’da her yıl 12 bin kişi alkole bağlı trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu rakam, 1980’lerde yüzde 40 daha fazlaydı. Mooney, kaza sayısının azalmasını daha iyi polis kontrolüne bağlıyor. Ancak yine de alkol ölümcül kazalarda en önemli faktör olmayı sürdürüyor.


Amerika’da alkollü araç kullananlar arasında erkeklerin oranı kadınlara göre yüksek. Fakat, son 10 yıl içinde alkolle yakalanan kadın sürücü sayısında yüzde 30 artış oldu.

Alkollü Sürücülere Karşı Anneler örgütü Başkanı Laura Dean-Mooney, “Her gün kadınların daha fazla baskı altında olduğunu duyuyoruz. Artık işsizliğin tavan yaptığı bu ortamda, çalışıp eve ekmek getirmek zorundalar. Televizyonlarda ise evde oturup içen kadınların daha iyi olduğunu gösteriliyor” diyor.


Pan American Sağlık Örgütü’nden Dr. Alberto Concha-Eastman Amerika gibi tüm dünyada daha fazla kadının alkollü araç kullanırken yakalandığına dikkati çekiyor. Eastman, yollarda meydana gelen kazaların yüzde 30 ila 40’ının alkol kullanan, genç kadın ve erkekler tarafından yapıldığını belirtiyor:

“Gençken bize hiçbir şey olmayacağını düşünürüz. Bu tür bir düşünceden uzak durmak, ciddiye almamak lazım.”

Alberto Concha-Eastman Dünya Sağlık Örgütü’nün, tüm ülkelerden, vatandaşlarını eğitmeleri ve polis güçlerini arttırmalarını istediğini belirtiyor:

Bu tür kazaların en fazla olduğu ülkeler, polislerin yasaları uygulamadığı ülkeler.

Concha-Eastman, alkol fiyatlarının yükseltilmesi ve satış yerlerinin sınırlandırılmasının da, yollardaki alkollü sürücülerle mücadelede etkin önlemler olabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG