Erişilebilirlik

GM Opel'i Magna'ya Sattı


Amerikan otomotiv devi General Motors, yeniden yapılanma planı çerçevesinde sahibi olduğu Alman Opel firmasını Kanada-Avusturya ortak şirketi Magna’ya sattı. Aylardır süren pazarlıklardan sonra satış kararı dün Berlin’de açıklandı.

Opel’in durumu ve olası iflası geçen İlkbahar aylarından bu yana Almanya’nın en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Bir zamanlar ülkenin ekonomik zenginliğinin simgesi sayılan Opel, bağlı bulunduğu Amerikan General Motors’un yaşadığı krizden doğrudan etkilenmiş ve kendisi de iflasın eşiğine gelmişti.

Almanya-Amerika arasında aylar süren pazarlıklar sonunda Başbakan Angela Merkel Temmuz ayında, ABD Başkanı Barack Obama ile Opel’in Magna’ya devredilmesi konusunda prensip kararı aldı. Magna’nın başını çektiği konsorsiyumun çelişkili açıklamaları ve Opel’e yönelik yeni teklifler şirketin nihayi satışı konusunu yeniden tartışmaya açtı, ancak son karar verildi ve Opel’in Magna’ya satışı resmileşti.

Opel’in yılan hikayesine dönen satışının gecikmesi ve şirketin olası iflası, özelikle genel seçimler öncesinde, Başbakan Angela Merkel’in ‘korkulu rüyası’ olarak tanımlanıyordu. Kararın bir an önce çıkması konusunda baskı yapan Merkel hükümeti, Magna seçildiği takdirde, Opel'e 1 milyar 500 milyon dolar mali yardım garantisi verdi.

Berlin’deki yorumlara göre, amaç ise seçimler öncesi, işten çıkarmaları önlemekti. Avrupa’daki en büyük fabrikaları Almanya’da bulunan Opel’in tesislerinde 3 bine yakını Türk toplam 25.000 işçi çalışıyor. Magna’nın planına göre, Avrupa’da en az bir tesisin kapatılması ve kıta genelinde 10 bin, Almanya’da da en az 2500 Opel çalışanının işinden olması bekleniyor. Opel işçi temsilcisi Ali Demirer, Opel’in Magna’ya satılması kararına sevinemediklerini belirtiyor.

Kuruluşundan bugüne 60 milyondan fazla otomobil üreten Opel’in satışı sonrasında, General Motors Avrupa piyasasından büyük oranda çekilmiş oldu. Şirketin hisselerinin yüzde 55’i Magna’ya geçerken, yüzde 35’i General Motors’da kalacak. Hisselerin yüzde 10’u ise Opel çalışanlarına sunulacak.

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG