Erişilebilirlik

Fransa'da Burka Komisyonu Oturumlara Başladı


Fransa’da burka adı verilen kara çarşafın yasaklanması tartışmalarının ardından kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, çalışmalarına başladı. Komisyon ilk toplantısında Fransız kadın filozof ve dernek yöneticilerini dinledi. Komisyona gelen kadınlar, burkanın yasaklanması gerektiğini öne sürerek, ‘Ya cumhuriyet ya burka’ görüşünü savundular. Komisyona ulaşan bir rapor da burka kullannan kadınların son yıllarda artarak 2000’e ulaştığını ortaya koydu.

Fransa’da son yıllarda burka yani yalnızca gözleri açıkta bırakan kara çarşaf kullanan kadın sayısında artış olduğu iddiasından yola çıkarak, milletvekilerinin girişimi üzerine Meclis çatısı altında kurulan Burka Soruşturma Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Toplantının ilk konukları Arap kadın hareketinin Fransa’daki önemli derneği Ne Fahişe Ne Köle başkanı Sihem Habşi ile Fransız feminist hareketinin önemli isimlerinden filozof yazar Elizabeth Badinter oldu. Her iki kadın konuk da kendi tarzlarında kara çarşafa kesin karşı çıkan görüşlerini dile getirdi.

Komisyonda ilk sözü alan Dernek Başkanı Sihem Habşi, kara çarşafın kadınlara yapılan zulmün en şiddetli sembolü olduğunu belirterek, cumhuriyet rejimi ile yönetilen Fransa’da burkanın hoş görülemeyeceği görüşünü savundu. Habşi, kara çarşafın kadının baskı altına alınma girişiminin geri dönülmez bir noktası olduğunu da savunarak, türban konusunda bireysel haklar nedeniyle ödün verilmesini de eleştirdi. Cezayir kökenli genç feminist Habşi Fransız milletvekillerine Karar verilmesi ve banliyödeki kızlara verilecek mesajın net olması gerekir. Ya cumhuriyet ya da burka dedi. Habşi, Fransa’nın banliyö kadınlarına yönelik politikasını da eleştirdi.

Feminist çalışmaları ile tanınan ve Fransa’da ölüm cezalarını kaldıran ünlü Adalet eski bakanlarından Robert Badinter’in eşi filozof Elizabeth Badinter de, burkanın ilerleyen islami entegrizmin bir göstergesi olduğunu savundu. Fransa’nın insanların refahını istemeyen yıkıcı ideolojilere karşı savaştığını dile getiren Badinter, tarikatlara, nazizme, antisemitizme ve köktendinciliğe karşı savaşılması gerektiğini belirtti. Felsefi ağırlıklı konuşmasında kara çarşaf giyenlerin sivil-otomutilasyon yaptıklarını yani başkalarıyla temasa geçmeyi, toplumsal karşılıklılığı reddettiğini anlatan Badinter, çarşafa giren pekçok kadının bunu reddetme hakkı olmadığını ve zorunlu olduğu için çarşaf giydiğine dikkat çekti.

Bu arada Komisyona gelen kara çarşaf giyen kadınların sayısına ilişkin bir rapor da, daha önce İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen rakamları yalanladı. Bakanlık raporunda bu rakam daha önce 367 olarak belirlenmişti. Ancak istihbarat birimlerinden gelen yeni bir bilgi notunda Fransa’da 2000’e yakın kadının burka giydiği belirtildi. Sonbahar boyunca tanıklar ve uzmanlar dinlemeye devam edecek olan Komisyon, Aralık ayında raporunu tamamlayacak. Komisyonda çeşitli partilerden 32 milletvekili görev yapıyor.

XS
SM
MD
LG